Turncommentator Hans van Zetten na kwetsende uitlatingen per direct weg bij de NOS

Print
Turncommentator Hans van Zetten na kwetsende uitlatingen per direct weg bij de NOS

Afbeelding: Pim Ras

Turncommentator Hans van Zetten (72) vertrekt per direct bij de NOS. Dat meldt zijn werkgever. Reden voor zijn vertrek is de ophef die ontstond na recente publicaties over onheus gedrag tegen jonge turnsters in 2011. Hij zou zich ongepast en kwetsend hebben uitgelaten tegen de sportsters.

Van Zetten kiest zelf voor het stopzetten van zijn werkzaamheden bij de NOS. Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport, noemt dit een verstandig besluit ,,De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij alles waar wij als NOS voor staan. De vakkennis van Hans als turncommentator staat volstrekt buiten kijf, maar ons vak gaat ook over geloofwaardigheid. Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld. Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen. En dus is dit een wijs besluit, hoe jammer het ook is dat het na 34 jaar zo afloopt.”

Nooter roemt hem ondanks het vervelende afscheid toch voor zijn werk. ,,De NOS is hem veel dank verschuldigd voor zijn vakkennis, zijn karakteristieke stem en zijn legendarisch geworden commentaar. ‘Hij Staat, ik sta, het is ongekend’ - zijn en blijven onderdeel van het collectief geheugen van de Nederlandse sport.”