Zoveel mensen belanden jaarlijks in de cel vanwege niet betaalde verkeersboetes

Snelheidscontrole op de A4 bij Leidschendam. © ANP XTRA

Er worden steeds minder mensen op last van justitie gegijzeld omdat ze hun verkeersboete niet betalen. In 2019 verdwenen ongeveer 200 mensen achter de tralies om hen te dwingen hun boete(s) te betalen, in 2014 waren dat er nog zo’n 10.000.

Erik KouwenhovenBron: AD

Na een wijziging in het beleid is het aantal personen dat achter de tralies belandde wegens onbetaalde boetes in 2016 al flink teruggelopen naar bijna 800. Die forse daling volgde op een kritisch rapport van de Ombudsman over deze praktijken. Sindsdien is de inning van de boetes veranderd en houden het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de officier van justitie en de rechter meer rekening met de persoonlijke omstandigheden van de mensen die boetes niet betaalden.

Daarnaast zijn er meer betalingsmogelijkheden op poten gezet en is het CJIB beter bereikbaar geworden voor overleg over oplossingen. Vorig jaar belandden er als gevolg van dit beleid ‘slechts’ 200 mensen in de cel wegens niet betaalde verkeersboetes, zo schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

0,002 procent

Volgens Dekker worden mensen niet meer gegijzeld als zij ‘aantoonbaar niet kunnen en wel willen betalen’. Een verhoging van de boete, als die niet tijdig wordt betaald, zou ze nog verder in de schulden brengen. Voor deze mensen wordt maatwerk gezocht als zij aan de bel trekken. Zo kan de inning tijdelijk worden stopgezet als iemand schuldhulpverlening van de gemeente accepteert.

De beleidsomslag heeft een groot effect gehad. Van de jaarlijks circa negen miljoen verkeersboetes, leidt volgens de minister nog maar 0,002 procent tot een gijzeling. Dat ontslaat overigens niet van de verplichting om te betalen. Onderzoek toont aan dat 84 procent van de opgelegde boetes wordt betaald voor de eerste verhoging en 91 procent wordt betaald na de tweede verhoging. Volgens de minister werkt het huidige systeem goed en is hij niet van plan nieuwe maatregelen te nemen om wanbetalers nog meer tegemoet te komen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal