Theo Hiddema stapt per direct op uit de Tweede Kamer

 © Hollandse Hoogte / ANP

Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij maakte zijn besluit bekend daags nadat partijgenoot Thierry Baudet aankondigde te stoppen als lijsttrekker en partijvoorzitter.

Bron: AD

Lees ook: Limburgse FvD’ers geschokt door vertrek Thierry Baudet

In tegenstelling tot Baudet blijft Hiddema niet aan tot de verkiezingen van 17 maart. In een brief aan Kamervoorzitter Kadija Arib schrijft hij: ‘Bij dezen wil ik je laten weten dat ik mezelf politiek arbeidsongeschikt heb verklaard’. Volgens hem heeft dat te maken met ‘recent opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met zaken als goede smaak eigendunk en arbeidsvreugde’.

Lees ook: Advocaat én politicus Theo Hiddema: ‘Ik heb geen missie in het leven’

De 76-jarige advocaat Hiddema zat sinds 2017 samen met Thierry Baudet voor Forum in de Kamer. De partij zit momenteel in een interne crisis. Met het vertrek van Hiddema lijkt de implosie van Forum voor democratie compleet. Eerder al zei Hiddema in een interview dat hij geen lot aan dat van Baudet zou verbinden.

Bizarre situatie

Door het onmiddellijke vertrek van Hiddema dreigt een bizarre situatie te ontstaan. De kans bestaat dat nu Henk Otten, die vorig jaar met veel bombarie uit Forum voor Democratie werd gezet, de Kamerzetel in mag nemen. Otten stond 4 op de kieslijst van Forum voor democratie bij de vorige verkiezingen. Op 3 stond Susan Theunissen.

Lees ook: Hoe er plotseling een einde kwam aan het tijdperk Baudet

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal