Maak zelf speculaas met dit recept van Janneke Philippi uit Margraten

Maak zelf speculaas met dit recept van Janneke Philippi uit Margraten

Afbeelding: Studio Philippi

Een paar weken geleden kreeg ik van mijn oom een oude speculaasplank uit de bakkerij van mijn opa vroeger. Dat wakkerde het speculaasvuur weer aan.

Alweer bijna een halve eeuw geleden gingen de ovens uit in de bakkerij van mijn opa en oma in de Kruisstraat in Stein. Wat bleef, zijn de verhalen. Ook wat bakkersgerei overleefde de tand des tijds. Dankzij de speculaasplank zocht ik mijn speculaasrecept weer op. Zelfgemaakte speculaas is tien keer lekkerder, want je kunt precies zoveel speculaaskruiden toevoegen als je lekker vindt. Wie houdt van een zachtere speculaassmaak voegt wat minder toe, een uitgesproken speculaasaroma vraagt juist een lepeltje meer van de geurige specerijenmix die bestaat uit kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. Foelie, anijs, gember en ook peper kun je tegenkomen in de mix, die je ook makkelijk zelf samenstelt.

Speculaaskruiden zijn zoet, kruidig en hebben soms een licht pepertje. Ik vind het overigens óveral lekker in: stoof- en ovenschotels, maar ook soepen, curry’s en marinades pep je ermee op. Dat is fijn, want het specerijenmengsel bewaren tot Sinterklaas volgend jaar aanmeert, is geen goed idee. Specerijen verliezen na een paar maanden al flink aroma.

Gevulde speculaas

Bereidingsduur 30 minuten + 30 minuten wachten + 50-55 minuten oventijd

Voor 12 personen

Ingrediënten

250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd

150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

125 gram donkere basterdsuiker

10 gram speculaaskruiden

50 ml melk

1 ei, losgeklopt

300 gram amandelspijs

2 eetlepels gepelde amandelen

- keukenmachine of mixer met deeghaken, vershoudfolie, ingevette bakvorm van 28 x 18 cm, bakpapier

Bereiden

1. Kneed met de keukenmachine of mixer een deeg van het bakmeel, de boter, de basterdsuiker, de kruiden, de melk en een beetje zout. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie 30 minuten rusten in de koelkast. Prak met een vork twee derde van het ei door de amandelspijs.

2. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Rol twee derde van het speculaasdeeg uit tot een lap van 3 mm dik. Leg de deeglap op de bodem en tegen de rand van de vorm; laat het deeg over de rand hangen. Verdeel de amandelspijs erover en strijk glad.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

3. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Leg op de spijs en druk de naden aan. Bestrijk de koek dun met de rest van het ei. Druk er de amandelen in.

4. Bak de speculaaskoek in de voorverwarmde oven in 50-55 minuten bruin en gaar. Laat de koek 15 minuten in de vorm afkoelen. Leg de speculaas op een rooster en laat verder afkoelen.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur | www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen