Coronaminister De Jonge: verruimingen december op losse schroeven

Print
Coronaminister De Jonge: verruimingen december op losse schroeven

Afbeelding: ANP

De verwachting dat de coronaregels verruimd kunnen worden in december, ziet er niet goed uit. Dat zei coronaminister De Jonge dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. ,,Positieve berichten over de vaccins helpen ons op korte termijn niks.”

De Jonge: ,,De daling die we zo goed hadden ingezet, is gestagneerd in de afgelopen week. Dat betekent ook dat, waar we door de oogharen aan het bekijken waren wat er eventueel te verruimen zou zijn in december, dat op losse schroeven is komen te staan.”

Lees ook: Advies aan kabinet: geen versoepeling coronamaatregelen december

Op 8 december zal het kabinet een besluit nemen, herhaalde de bewindsman. ,,Ook is het mogelijk dat we al eerder moeten ingrijpen, maar laten we niet te snel tot conclusies komen. Want we zien tegelijk wel een daling in het aantal ziekenhuisopnames, in de ic-opnames. We zien ook een daling van het percentage positieve uitslagen in de teststraten. Dat zijn wél goede ontwikkelingen.”

Maar dat het reproductiegetal (hoeveel andere mensen besmet één persoon) weer boven de 1 zit, dat vindt De Jonge een slechte zaak. ,,Het is aan ons allen om dat te keren.”

Scholen

Het Outbreak Management Team (OMT) kijkt of het nog zinnig is om alle scholen met de kerstvakantie langer dicht te houden, omdat leerlingen door hun bewegingen buiten school vaak een brandhaard vormen.

De Jonge: ,,Alle maatregelen liggen op tafel. We moeten even zien welke bijdrage de herfstvakantie heeft geleverd, maar dat die een bijdrage heeft geleverd staat wel vast. Naast de maatregelen zoals die genomen zijn.”