Aanvullend verzekeren? De verzekeraar wordt steeds strenger

Print
Aanvullend verzekeren? De verzekeraar wordt steeds strenger

De meeste mensen die zich aanvullend verzekeren, doen dat tegen tandartskosten en voor fysiotherapie. Afbeelding: ANP XTRA

De meeste aanvullende zorgverzekeringen blijven volgend jaar gelijk aan dit jaar. Maar er zijn grote verschillen in premie; goed vergelijken kan honderden euro’s aan premie schelen.

Net als bij de basisverzekering stijgen ook de premies voor de aanvullende verzekeringen. ,,De gemiddelde stijging is zo’n 4 procent’’, zegt Jochum Veerman van vergelijkingssite Independer. ,,Dat is even veel als de premiestijging van de basisverzekering.’’

Volgens Pricewise, een andere vergelijkingssite, zijn er wel degelijk verschillen. ,,Je ziet dat verzekeraars strenger worden bij de acceptatie’’, zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise. ,,Hoe ongezonder je bent, hoe moeilijker het is je voor een uitgebreid aanvullend pakket te verzekeren.’’

Ook op andere manieren worden de verzekeraars strenger. Dat betekent dat mensen bijvoorbeeld in het eerste jaar dat ze de aanvullende verzekering hebben nog geen kosten kunnen declareren. Of er wordt een maximum gesteld aan de vergoeding die verzekerden krijgen. Dat kunnen verzekeraars doen omdat er voor de aanvullende verzekeringen, in tegenstelling tot de basisverzekering, geen acceptatieplicht is.

Die strengere aanpak heeft te maken met het feit dat mensen zich vaak alleen aanvullend verzekeren als ze zeker weten dat ze die extra zorg nodig hebben. Daardoor waren de polissen in het verleden vaak verlieslatend voor de verzekeraars. Dat noopte ze tot versobering van de vergoeding en een strengere acceptatie.

Brilvergoeding

De meeste mensen die zich aanvullend verzekeren, doen dat tegen tandartskosten en voor fysiotherapie. Maar vaak zijn ze voor veel meer zaken verzekerd, blijkt uit onderzoek van Geld.nl. Dan gaat het om vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen bijvoorbeeld, of een brilvergoeding.

Bij die uitgebreide dekking hoort een navenant hogere premie. Door zich alleen te verzekeren voor noodzakelijke zorg kunnen mensen honderden euro’s per maand besparen. Ook wie alleen fysiotherapie of bijvoorbeeld tandartskosten verzekert, kan door slim shoppen veel geld besparen volgens Geld.nl.

Oververzekerd

Vooral mensen die een collectieve verzekering hebben, zijn vaak oververzekerd. Toch stapt maar een klein deel van die mensen over. Mensen zijn bang dat ze bij een nieuwe verzekeraar niet worden geaccepteerd of dat de dekking veel lager wordt.

De prijsvergelijkers wijzen erop dat de consument kritisch moet kijken naar nut en noodzaak van een aanvullende verzekering. ,,Een aanvullende tandartsverzekering is niet nodig als je een gezond gebit hebt. De kosten voor de halfjaarlijkse controle zijn lager dan de premie voor de aanvullende verzekering’’, zegt Veerman. ,,Verzeker je alleen voor die zaken die nodig zijn.’’