Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker op het Deweverplein in Nuth

Print
Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker op het Deweverplein in Nuth

Bevolkingsonderzoek borstkanker wordt in Nuth vanaf december herstart. Afbeelding: Koen Suyk / archief De Limburger

Nuth -

Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt herstart. Het mobiel onderzoekscentrum staat vanaf begin december op de parkeerplaats voor het gemeentehuis op het Deweverplein in Nuth.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker op 16 maart tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn er verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de coronamaatregelen.

Vrouwen uit Nuth met de postcodes 6360, 6361 en 6363 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek op het Deweverplein uitgenodigd. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Nuth 76,2 procent, aldus het Bevolkingsonderzoek Zuid. Van de 1161 vrouwen uit de doelgroep die hebben deelgenomen aan het onderzoek zijn 29 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit een mammografie: het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →