Afgelaste Koningsdag in Maastricht nu niet in de herhaling

Print
Afgelaste Koningsdag in Maastricht nu niet in de herhaling

Koning Willem-Alexander op de dag dat hij zijn verjaardag viert, twee jaar geleden. Afbeelding: ANP

Koningsdag 2021 vindt plaats in Eindhoven. De koning, zijn gezin en andere leden van de Koninklijke Familie komen op dinsdag 27 april naar de lichtstad. De afgelaste Koningsdag in Maastricht gaat daarmee niet in de herhaling.

Vanwege de coronapandemie ziet Koningsdag er niet uit als gebruikelijk. ,,Met design en technologie ontwikkelt Brainport Eindhoven een programma voor een breed publiek dat past binnen de op dat moment geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus”, stelt de Rijksvoorlichtingsdienst echter.

Lees ook: Koning belooft dat Maastricht niet vergeten wordt: ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet’

Dit jaar werd Koningsdag nog afgelast. Willem-Alexander en de rest van de familie zouden afreizen naar Maastricht. Dat ging echter niet door. Het jaar ervoor waren de Oranjes te bewonderen in Amersfoort.

Niet verrast

Maastricht is niet verrast dat de koning Koningsdag in Eindhoven viert volgend jaar. Eigenlijk zou de koning naar Maastricht komen, maar in goed overleg met de dienst Koninklijk Huis en de provincie Limburg heeft Maastricht besloten daarvan af te zien.

„Dat de koning niet komt was voor ons geen verrassing”, zei een woordvoerder van de gemeente Maastricht. Volgens hem kan Koningsdag 2021 in verband met corona geen normale feestdag rond het koningshuis zijn. „Het programma dat wij hadden uitgedokterd voor Koningsdag, past niet in de beperkingen die corona ons oplegt”, zei hij. „We blijven uitkijken naar de komst van de koning tijdens Koningsdag, zodra die regulier en zonder beperkingen gevierd kan worden.”

„In zijn boodschap op Koningsdag vanuit Paleis Huis ten Bosch sprak de Koning al de woorden: „wat in het vat zit, verzuurt niet.” Wij kijken er naar uit om de koning en zijn familie te verwelkomen in onze mooie stad en prachtige regio zodra een reguliere Koningsdag weer mogelijk is. Wij wensen de gemeente Eindhoven veel succes met de organisatie van Koningsdag 2021”, schrijven burgemeester en wethouders donderdag in een brief aan de gemeenteraad van Maastricht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee