PSV boekt cruciale zege op PAOK na knappe comeback

Print
PSV boekt cruciale zege op PAOK na knappe comeback

Afbeelding: AP

Van 0-2 achter naar een 3-2 zege tegen PAOK. Met het mes vol op de keel richtte PSV zich donderdagavond knap op. Vooral de bekritiseerde spitsen ‘leverden’ weer.

De bronstige stieren van PSV zijn weer bij de les. Donyell Malen, Noni Madueke, Cody Gakpo en in mindere mate Eran Zahavi; op een moment in het seizoen dat het écht moest, hielpen de spitsen hun club aan een kapitale overwinning in de Europa League. Van 0-2 achter kwam PSV tegen PAOK terug om met 3-2 te winnen. En tussendoor rechtte de ploeg van trainer Roger Schmidt ook nog de rug na een totaal onterecht afgekeurde goal wegens vermeend buitenspel.

Wat een beetje kritiek soms niet kan doen. Afgelopen zondag tegen FC Twente en de wedstrijd daarvoor tegen Willem II werden met name Zahavi, Malen en Madueke flink bekritiseerd. Van hun eigen medespelers kregen ze kritiek wat té opzichtig voor eigen succes te gaan.

Met name Malen leek na rust over een drempel heen. Hij showde weer het lichtvoetige dribbelwerk waar hij voor zijn lange blessure patent op had en was nu een steunpunt voor zijn ploeg. Zijn 3-2 na 53 minuten liet een enerverend duel definitief in het voordeel kantelen van PSV.

Het was knap hoe de hele Eindhovense ploeg veerkracht toonde met het mes vol op de keel. Alleen winst telde om niet na vier wedstrijden al zo goed als kansloos te zijn voor overwintering in de Europa League.

PSV boekt cruciale zege op PAOK na knappe comeback
Foto: Pro Shots

Maar het perspectief was aanvankelijk troebel. Binnen een kwartier stond PSV al voor een joekel van een inhaalrace. Eerst lag na vier minuten de 0-1 achter keeper Mvogo. Het was centrale verdediger Varela die na een corner was blijven hangen in doelmond en daar een mislukt schot fortuinlijk van richting veranderde. Na 13 minuten volgde de 0-2 van linksbuiten Tzolis. En tussendoor dacht PSV dus eerst zelf gelijk te maken, maar de inzet van Malen na doorkoppen uit een corner van Zahavi werd totaal verkeerd beoordeeld door de arbitrage.

Op zulke momenten is het onbegrijpelijk dat de UEFA en de internationale spelregelcommissie IFAB helemaal geen vangnet voor arbiters creëren in het tweede Europese clubtoernooi. Geen VAR, oké, maar waarom niet bepalen dat een vierde man via een monitor de écht flagrante missers kan terugdraaien? Dat zou toch niet zó ingewikkeld hoeven zijn, zou je denken.

Van PSV werd dus veerkracht gevraagd in een duel dat alle kanten op kon. Enthousiasme en drive koppelde de ploeg van Schmidt nog steeds wel aan soms bedenkelijke fouten, maar er waren kansen genoeg en uiteindelijk ook goals. De 1-2 van Gakpo viel al voor rust, na prima voorbereidend werk van Madueke. Omgekeerd bezorgde Gakpo na 50 minuten de bal bij Madueke voor de 2-2. Drie minuten later zette ook Malen zichzelf op het scorebord. Hij benutte de rebound na een inzet van Zahavi en werd zo beloond voor al zijn beulswerk.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt dat Schot, 26 november. Video: De Limburger