50 persoonlijke verhalen in coronatijd

Print
50 persoonlijke verhalen in coronatijd

De Albanese studente Xhena Nukay is één van de mensen die in het boek hun verhaal vertellen. Afbeelding: Peter van Hooren

Maastricht / Itteren -

Maastrichtenaren uit alle geledingen van de samenleving vertellen in het boek ‘Stilte in de stad; Maastricht en de coronacrisis in vijftig persoonlijke verhalen’ hoe ze dit jaar hebben beleefd.

In het tijdsdocument dat vrijdag in poppodium de Muziekgieterij werd gepresenteerd, vertellen ze wat corona met hen heeft gedaan. Aan het woord komen gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake, maar ook twee hartsvriendinnen uit de wijk Mariaberg, een politieagent, een verpleegkundige, een wijnboer, een uitvaartleidster, twee priesters en enkele ondernemers.

Geïnterviewden vertellen over het verdriet dat hen dit jaar trof. Aangrijpende verhalen over mensen die een dierbare verloren en niet of nauwelijks konden rouwen, en niet in staat waren hun verdriet te delen. Politica Manon Fokke vertelt dat politiek er even niet toe doet als de moeder van je beste vriendin overlijdt aan corona.

Lees ook: Corona velt levenslustige Leny (84): ‘In haar laatste uren moest mam een hand van latex vasthouden’

Er zijn ook positieve verhalen. Bijvoorbeeld van programmeur Fons Dejong van Theater aan het Vrijthof die ‘oneindig’ genoot van de stilte en de rust.

Burgemeester Annemarie Penn-Te Strake heeft het in haar voorwoord over ‘een bizar jaar dat we ons tot in lengte jaren blijven herinneren’. In haar persoonlijke relaas vertelt over thuiswerken. „Ik kan goed digitaal vergaderen en het is nog lekker rustig ook. In spijkerbroek, en met een goede kop koffie onder handbereik.”

Initiatiefnemer van het 160 pagina’s tellende boek met veel foto’s is John Eijssen, uitbater van de Cellebroederskapel. „Ik kwam op het idee door mijn gesprekken met mensen. Iedereen heeft in deze bizarre tijd wel iets bijzonders meegemaakt, zowel positieve als negatieve dingen, heel herkenbaar.”

Het boek is te koop in de Maastrichtse boekhandel Dominicanen, voor 19,25 euro.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen