Jos Brech spant kort geding aan tegen RTL vanwege docu over zaak Nicky Verstappen

Print
Jos Brech spant kort geding aan tegen RTL vanwege docu over zaak Nicky Verstappen

Afbeelding: RTL Nederland

Bocholtz / Simpelveld / Huls / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Jos Brech, de 58-jarige man uit Simpelveld die veroordeeld is voor het misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, probeert de uitzending van een documentaire over de zaak op televisie tegen te houden.

Advocaat Adi van Koningsveld bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door RTL Boulevard. Namens haar cliënt heeft Van Koningsveld een kort geding aangespannen tegen documentairemaker No Pictures Please, een bedrijf dat is opgericht door presentator Ewout Genemans en RTL. Genemans liep drie jaar lang mee met het rechercheteam. De tweedelige documentaire met de titel ‘De zaak Nicky Verstappen: Achter de schermen bij het politieonderzoek’ staat gepland voor uitzending op zondag- en maandagavond op RTL4.

‘Censuur’

Namens Jos Brech zegt Van Koningsveld dat er nog geen onherroepelijk vonnis is in de zaak tegen Brech. Zij spreekt van „een onrechtmatig handelen”. De advocate geeft aan dat de veroordeelde Brech wordt gepresenteerd als dader, maar dat er nog een hoger beroep te wachten staat. Daarmee is volgens haar sprake van een inbreuk op de zogenoemde onschuldpresumptie, het beginsel dat bepaalt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is.

Lees ook: Ook justitie in hoger beroep in zaak-Nicky Verstappen

Ook stelt zij dat de documentaire een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van Brech. Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de familie van Nicky Verstappen, denkt niet dat de rechter zal overgaan tot een verbod, zo zegt hij tegen RTL Boulevard. Hij zegt de reactie van Brech „rijkelijk laat” te vinden en vindt dat RTL en No Pictures Please niet veel verweten kan worden. Volgens hem is „alles wat in de documentaire zit aangaande Jos Brech al bekend of uitgezonden”. Volgens hem zou een verbod neerkomen op „een vorm van censuur”.

Kort voor uitzending

Gerald Roethof wil niet zeggen waarom hij en zijn collega tot zo kort voor uitzending van de documentaire hebben gewacht met het aanspannen van een kort geding. In onderling overleg hebben ze besloten niets te zeggen totdat het kort geding dat uitzending moet voorkomen, heeft gediend.

Lees ook: Aangrijpend boek over de zaak-Nicky Verstappen

Roethof kondigde twee weken geleden – nog voordat Brech werd veroordeeld - aan ook met een documentaire te komen om „tegengas” te bieden. Uitzending van de documentaire van Genemans stond op dat moment nog niet vast, omdat politie en justitie een veroordeling in de zaak-Nicky Verstappen als voorwaarde hadden gesteld. Roethof wil niet zeggen of de documentaire van zijn zus Mildred – die eigenlijk zou gaan over Roethof als strafpleiter maar nu werd toegespitst tot de zaak Brech - er ook daadwerkelijk komt.

Het kort geding dient zondagmiddag om 14.00 uur in de rechtbank in Amsterdam. Vrijdag 20 november werd Jos Brech in de rechtbank van Maastricht veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het misbruik en de ontvoering met fatale afloop. Dezelfde dag liet hij weten in hoger beroep te gaan tegen de veroordeling. Vier dagen later maakte het Openbaar Ministerie bekend ook in hoger beroep te gaan.

De podcast is ook te beluisteren via Apple Podcast,Spotify en andere podcast-apps.

Deze podcast is gemaakt door Judith Janssen, Rik van Hulst, Marco van Kampen en Joris Peeters. Paul Bots en Claire van Dyck, de verslaggevers die het dossier al jarenlang volgen, controleerden de feiten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →