Kort geding documentaire zaak Nicky Verstappen in openbaarheid

Print
Kort geding documentaire zaak Nicky Verstappen in openbaarheid

Afbeelding: De Limburger

Heibloem / Brunssum -

De advocaten van Jos B. wilden uit privacyoogpunt dat het kort geding over de documentaire over de zaak van Nicky Verstappen achter gesloten deuren zou worden behandeld, maar de rechtbank in Amsterdam gaat daar niet in mee. B. wil de uitzending op RTL4 laten verbieden. Volgens zijn advocaten wordt B. ten onrechte als dader gepresenteerd en niet als verdachte.

De 58-jarige B. is op 20 november door de rechtbank in Maastricht veroordeeld voor het misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky in 1998, die daardoor is overleden. Zowel het Openbaar Ministerie als B. ging in hoger beroep tegen de veroordeling van 12,5 jaar cel. De zaak moet nu dus nog door het gerechtshof worden behandeld.

Lees ook: Jos Brech spant kort geding aan tegen RTL vanwege docu over zaak Nicky Verstappen

Het was al langer bekend dat No Pictures Please, een bedrijf dat is opgericht door presentator Ewout Genemans en RTL, bezig was met de documentaire. Genemans liep drie jaar lang mee met het rechercheteam. Wanneer het op tv uitgezonden zou worden, is pas deze week via het tv-programma RTL Boulevard bekendgemaakt. Er was afgesproken dat bij vrijspraak van B., de documentaire niet op tv zou komen.

‘Inbreuk op persoonlijke levenssfeer’

Omdat tijdens het tv-programma Beau afgelopen vrijdag B. „tot drie keer toe dader werd genoemd, in plaats van verdachte” is op het laatste moment besloten tot dit kort geding, zei advocaat Adi van Koningsveld in de rechtbank. Ook stelt zij dat de documentaire een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van B. Haar verzoek om de documentaire vooraf te bekijken, werd geweigerd.

De tweedelige documentaire met de titel ‘De zaak Nicky Verstappen: Achter de schermen bij het politieonderzoek’ staat gepland voor uitzending op zondag- en maandagavond op RTL4. Volgens de advocaat van No Pictures Please is de uitzending voor zondagavond al ‘ingeladen’. Dat nu nog stoppen, zou RTL4 „onevenredig hard” raken.

Uitspraak

Daarnaast benadrukt hij dat de volledige naam van B. nooit genoemd wordt en dat hij niet herkenbaar in beeld komt. Ook wordt enkel gebruikgemaakt van reeds openbare informatie. Hij noemt het bovendien apart dat B.’s advocaat tijdens de strafzaak, Gerald Roethof, zelf ook heeft aangekondigd met een „tegendocumentaire” te komen in deze zaak, gemaakt door zijn zus Machteld. Roethof was ook zondag in de rechtbank aanwezig. Volgens hem twijfelde B. eerder hoe hij tegenover de documentaire stond, maar was de uitzending van Beau vrijdag „een kantelpunt”. „Dat hij dader wordt genoemd is onacceptabel”, aldus Roethof.

De rechtbank doet later zondag uitspraak.