‘Belangrijke dag’ voor volledig Brits Unilever

Het kantoor van Unilever in Rotterdam. © EPA

ANP

Aandelen van was- en levensmiddelenconcern Unilever als volledig Brits bedrijf worden maandag voor het eerst verhandeld op de beurzen in Londen, Amsterdam en New York.

Dit weekend werd de juridische verhuizing van het concern afgerond. Volgens Unilever-voorzitter Nils Andersen is maandag een „belangrijke dag” voor het Britse bedrijf.

Andersen bedankte in een verklaring nog maar eens de aandeelhouders van Unilever die de juridische verhuizing mogelijk hebben gemaakt. Door het versimpelen van de structuur is Unilever naar eigen zeggen onder meer beter in staat om strategische wijzigingen in het portfolio door te voeren.

Geen ingrepen

Het bedrijf benadrukte dat er geen wijzigingen aangebracht zullen worden in de activiteiten en locaties. Ook is geen sprake van ingrepen in het personeelsbestand in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland.

Rotterdam is en blijft de thuishaven van Unilevers Foods & Refreshment-divisie. De onderdelen Home Care en Beauty & Personal Care blijven gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Kabinet

Het kabinet blijft de komende periode in gesprek met was- en levensmiddelenconcern Unilever. Daarbij is de inzet van minister Eric Wiebes van Economische Zaken nog steeds om banen en activiteiten voor Nederland te behouden en waar mogelijk uit te breiden. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Wiebes zijn er de laatste maanden constructieve gesprekken gevoerd over Unilevers Foods & Refreshment-divisie (F&R), waarvan Rotterdam de thuishaven blijft. In 2021 worden extra functies van Unilevers toeleveringsketen naar Rotterdam verplaatst. Ook staat volgens Wiebes nog steeds de toezegging dat wanneer de F&R-divisie een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf wordt, het wordt gevestigd in Nederland met een Nederlandse beursnotering. Unilever heeft daarbij wel het voorbehoud gemaakt dat het vestigingsklimaat aantrekkelijk moet blijven voor hoofdkantoren.

Nederlandse politici zijn niet te spreken over de verhuisplannen van Unilever omdat de staatskas dividendbelasting gaat mislopen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal