Eerste roman Emile Beulen uit Schinveld wordt gelijk verfilmd

Emile Beulen. © Emile Beulen

Schinveld -

‘Stoffig Licht’ is de eerste roman van de 71-jarige Emile Beulen uit Schinveld. Het boek is sinds deze week te koop, maar wordt al verfilmd.

Paul Dolhain

Hij schreef twee jaar geleden de poëziebundel Voorbij het brakke land, naar aanleiding van zijn overleden vrouw. Met Stoffig Licht debuteert Beulen met zijn eerste roman.

Verhaal

Het boek vertelt het ontroerende verhaal van een Drents gezin dat na de Tweede Wereldoorlog door de recessie in de veenkoloniën gedwongen wordt te emigreren naar Zuid-Limburg, waar de mijnen uitkomst moeten bieden. Het boek zet het ploeteren in het veen tegenover het slavenwerk in een kolenmijn. De invloed van veenbazen en kerkgenootschappen tegenover de allesbepalende mijnbaronnen en clerus. De aard van de nuchtere Drentenaar tegen de wat meer bourgondische Limburger, met ‘veenkool’ als verbindende factor tussen beide culturen.

Het verhaal is herkenbaar voor de nog in leven zijnde migranten zelf, maar ook hun kinderen en kleinkinderen zullen iets meer gaan begrijpen wat deze migratie voor hun ouders en grootouders heeft betekend. Daarnaast is Stoffig Licht een eyeopener voor de ‘thuisblijvers’, die de grote stap destijds niet durfden of hoefden te maken.

Film

Regisseur Maarten Diederen (Brunssum) koos het verhaal als uitgangspunt voor een filmproductie, die onder meer kan rekenen op financiële steun van de provincies Limburg en Drenthe, de Stichting Behoud Mijnhistorie en het Fonds voor Sociale Instellingen. Het is de bedoeling dat de film in 2022 uitkomt. Diederen is de zoon van Emile Beulen.

Stoffig Licht is verkrijgbaar als paperback (276 pagina’s) voor de prijs van 19,95 euro via www.uitgeverijgendarme.nl en in de erkende boekhandel. ISBN: 978 90 7577 1053.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal