Defensie gaat nog eens kijken naar compensatieregeling chroom-6

De POMS-site in Eygelshoven waar chroom-6 is gebruikt. 

De POMS-site in Eygelshoven waar chroom-6 is gebruikt. © ANP

Defensie laat nog eens kijken naar de compensatieregeling voor werknemers die ziek zijn geworden door het kankerverwekkende chroom-6.

RedactieBron: ANP

Dat onderzoek moet in het voorjaar klaar zijn, zei staatssecretaris Barbara Visser maandag in de Tweede Kamer.

Lees ook: Kerkrade wil signaal afgeven aan Den Haag: chroom-6 slachtoffers moeten eerlijke compensatie krijgen

Er zal volgens de bewindsvrouw onderzocht worden hoe de regeling zich verhoudt tot andere rijksbrede schaderegelingen en het voorstel dat de commissie-Heerts heeft gedaan. Heerts heeft gekeken hoe mensen met beroepsziekten sneller een schadevergoeding kunnen krijgen.

Frustratie

Volgens Heerts moeten mensen die ziek zijn geworden door werken met gevaarlijke stoffen „snel en zonder hoge drempels” een compensatie krijgen. Het kabinet heeft inmiddels een schadefonds van 62,5 miljoen euro opgetuigd.

Voornamelijk arbeiders op vijf zogenaamde POMS-depots in Nederland, waaronder in Eygelshoven en Brunssum, zijn in hun werk lange tijd blootgesteld aan het giftige en kankerverwekkende chroom-6. Defensie wist jarenlang van de schadelijke effecten van chroom-6, maar stelde de militairen niet op de hoogte. Twee jaar geleden maakte Defensie excuses en kwam er een compensatieregeling. Maar veel gedupeerden vallen buiten de regeling en dat leidt tot frustratie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee