Belgische kappers openen in Maastricht: ‘Dit moeten we niet willen’

Belgische kappers openen in Maastricht: ‘Dit moeten we niet willen’

Afbeelding: © iStock

Maastricht / Itteren -

Vier Belgische kappers in de grensstreek hebben plannen om een pop-up te openen in Maastricht, omdat kappers in België door corona dicht zijn. Maastrichtse kappers snappen ‘t, maar zijn niet blij. En de gemeente? Die zegt machteloos te staan.

„Het heeft hier heel wat tongen losgemaakt”, reageert Ruby Roelfs van Senzes hair&beyond. „Als ondernemer snap ik dat je iets wilt doen om de zaak door te laten draaien. Maar om dat nou als pop-upwinkel over de grens te doen? Het is toch de bedoeling dat we ons zo min mogelijk verplaatsen om het virus onder controle te krijgen?” Volgens haar bellen mensen van heinde en verre haar zaak voor een knipbeurt. „We nemen ze niet aan. Ik heb een druk bezochte salon met een vast klantenbestand. Door de extra maatregelen die we moeten nemen, zijn de wachttijden al lang.”

Grenzen opzoeken
De Belgische kappers handelen uit noodzaak, zeggen ze in Het Belang van Limburg. „Als we nog tot het einde van het jaar moeten sluiten, zijn we dit jaar zes maanden dicht geweest. Dat is niet houdbaar.” Volgens hen is personeel al op zoek naar een andere baan en trekken klanten naar onder meer Maastricht en Aken. Ook Salon Craft in hartje Maastricht merkt dat, daar melden zich duidelijk meer Belgen dan normaal. Eigenaar Eric Craft kan zich goed voorstellen dat ondernemers in coronatijd letterlijk de grenzen opzoeken qua ondernemerschap. „Ook ik heb ervaren dat de verplichte sluiting tijdens de eerste lockdown verschrikkelijk voor je bedrijf is. Een tweede lockdown kan zomaar een faillissement voor een gezond bedrijf betekenen. Ik ga dan ook niet oordelen over het initiatief van mijn Belgische collega’s. Ik weet wel dat we de toestroom van publiek zoals afgelopen weekend niet moeten willen.”

Gemeente
Dat vindt ook Roelfs. „Ik kom al niet meer in het centrum. Ik erger me geel en groen aan de drukte. Ik zit dus echt niet te wachten op nog een ‘trekker’, hoe vervelend ik het ook vind voor mijn Belgische collega’s. Ik vind het ook een beetje raar dat de Belgische kappers überhaupt een vergunning of permissie krijgen van België en Nederland.” Volgens een woordvoerder van burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is zo’n vergunning niet nodig. De gemeente ziet dan ook geen mogelijk om de kappers tegen te houden. „We hebben het liever niet, want deze ondernemers trekken hun eigen klanten mee. Het past ook niet bij alle maatregelen en adviezen. Maar als het gebruik van het pand in overeenstemming is met het bestemmingsplan, is het openen van een kapperszaak door wie dan ook toegestaan. Als geen vergunningsplichtige aanpassingen aan en in het pand worden aangebracht, kan de nieuwe exploitant gewoon zijn deuren openen.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg