Tiny Forest bij basisschool ’t Mozaïek in Roermondse wijk De Kemp moet een echte ontmoetingsplek worden

De handen gingen flink uit de mouwen bij de aanleg van het Tiny Forest aan de Surinamestraat. © IVN Natuureducatie

Roermond -

Zo’ tachtig leerlingen van basisschool ’t Mozaïek hebben onlangs een Tiny Forest aangeplant op het terrein naast de school. In het minibos aan de Surinamestraat zijn ruim 700 bomen geplant. Het moet een ontmoetingsplek worden voor buurtbewoners en de school.

Redactie

De leerlingen werden op gepaste afstand ondersteund door Bewonersgroep De Kemp, Stichting Wel.Kom, Gemeente Roermond, hovenier DonkerGroen en IVN Natuureducatie.

Het Tiny Forest is aangeplant in de vorm van een paddenstoel. Het buitenlokaal, waar kinderen les krijgen over de natuur, heeft ‘stippen’ en door het bos loopt een avontuurlijk blote voeten pad. Dit alles is door de leerlingen bedacht tijdens de ontwerpsessie die afgelopen september plaatsvond. De naam van het bos verwijst naar de vlinderstruiken die aan de stam van de paddenstoel zijn geplaatst. „Mijn boom heet ook de vlinderboom”, aldus een van de leerlingen die direct na aanplant hun eigen boom konden kiezen en benoemen. „Ik hoop dat er veel beestjes gaan wonen en dat hij heel groot wordt.”

 © IVN Natuureducatie

Groen doet je goed

De leerlingen hebben samen zo’n 36 verschillende soorten bomen in de aarde gezet. Dicht op elkaar, zoals dat hoort bij de Tiny Forest-methode die IVN Natuureducatie heeft overgenomen uit India. Deze methode zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien en er over 10 jaar al een volwassen bos zal staan. Dit draagt bij aan de opname van CO2, helpt bij waterberging en kan hittestress tegengaan. Om deze doelen te bereiken ambieert gemeente Roermond in totaal drie van deze Tiny Forests, waarvan de eerste een jaar geleden in Maasniel werd aangeplant. Tijdens een bewonersbijeenkomst in oktober benadrukte wethouder Rens Evers nog maar eens hoe belangrijk het is om samen Roermond te vergroenen. „Groen werkt verbindend en is, zeker in deze tijd, een belangrijke en gezonde uitlaatklep. Met een Tiny Forest brengen we het groen dichterbij en creëren we een plek die goed is voor mens en dier.”

Muzikale opening

Anders dan tijdens de Tiny Forest plantdag in Maasniel vorig jaar, mochten dit keer ouders en buurtbewoners slechts op afstand toekijken tijdens de aanplant. De coronamaatregelen stonden ook geen officiële opening met de wethouder toe. „Dan maken we er zelf een feestje van”, aldus directeur Jan van Espen. En zo geschiedde. Leerlingen die eerder de Tiny Forest knutselwedstrijd hadden gewonnen, gaven onder begeleiding van Drums4Fanatics een muzikale show tijdens het onthullen van het informatiebord.

In het voorjaar zal het Tiny Forest officieel op feestelijke wijze worden geopend, waarbij alle buurtbewoners en andere geïnteresseerden welkom zijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal