Kerstdiner van Janneke Philippi: tarte tatin, een klassiek voorgerecht met een moderne twist

Kerstdiner van Janneke Philippi: tarte tatin, een klassiek voorgerecht met een moderne twist

Afbeelding: Studio Philippi

De komende weken maken we elke keer een gang van ons driegangen­kerstmenu. We trappen vandaag af met het voorgerecht.

Wat is een goede starter? Die verrast, beeldschoon is, goed voor te bereiden is, en vooral bij iedereen in de smaak valt? Omdat – tipje van de sluier – ons hoofdgerecht van volgende week groot vlees is, zorgt een voorgerecht met vis of vegetarisch voor een goede balans. De keuze is gevallen op vegetarisch. Een klassiek taartje, maar met eigentijdse accenten van rucola en maanzaad. Bereid de taartjes gerust ’s ochtends voor, bewaar ze afgedekt in de koelkast en schuif ze in de oven zodra je gasten binnenkomen.

Tarte tatin met vijgen en Hollandse schapenkaas

Bereidingsduur: 20 minuten + 20 minuten oventijd

Voor: 4 personen

Ingrediënten

6 vijgen

75 gram suiker

1 steranijs

4 plakjes roomboterbladerdeeg (ontdooid uit diepvries)

100 gram Hollandse belegen schapenkaas

25 gram rucola

1 theelepel maanzaad

4 ingevette taartvormpjes (10 cm ø)

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Halveer de vijgen. Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker met 3 eetlepels water en de steranijs. Roer tot een heldere siroop ontstaat. Draai het vuur laag, roer nu niet meer en verwarm zachtjes tot een lichtbruine, egale karamel.

2. Neem de karamel van het vuur. Verwijder de steranijs. Schenk de karamel in de vormpjes. Leg er meteen de gehalveerde vijgen in, op hun snijvlak.

3. Leg het deeg op de vijgen en stop tussen de vijgen en de rand goed in. Prik met de punt van een scherp mes een paar gaatjes in het deeg.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

4. Bak de vijgentaartjes in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar.

5. Haal zodra ze uit de oven komen direct een mes langs de zijkant van de vormpjes om het deeg en de karamel los te snijden. Laat de taartjes 2 tot 3 minuten in de vormpjes afkoelen.

6. Leg op elk vormpje een bordje en keer ze samen om. Til de vormpjes van de taartjes. Serveer de tarte tatins meteen of laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Garneer met de kaas, de rucola en het maanzaad.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Dit recept komt uit het onlangs i.s.m. Delicious Magazine verschenen kookboek Simpel & Snel.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen