Adviescollege: stel invoering nieuw energielabel voor huizen uit

Print
Adviescollege: stel invoering nieuw energielabel voor huizen uit

Afbeelding: Mark Reijntjens

De invoering van het nieuwe energielabel voor huizen moet worden uitgesteld.

Dat adviseert het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) het kabinet op basis van onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Volgens het adviesorgaan is de meerwaarde van het nieuwe ‘expertlabel’ ten opzichte van het huidige eenvoudige energielabel niet aangetoond.

Een energielabel is nodig als een huiseigenaar zijn woning wil verkopen of verhuren. In de plannen van het kabinet moet bij de aanvraag van een energielabel vanaf 1 januari 2021 een expert langskomen. Nu kan dat nog digitaal, voor zo’n 10 euro, maar in de nieuwe situatie zouden de kosten fors stijgen.

De ATR schat dat de kosten van een expertlabel tien tot twintig keer zo hoog zijn. „Hoewel het expertlabel mogelijk tot meer energiebesparing kan leiden, staan de baten niet in verhouding tot de hogere kosten”, aldus het ATR.

Voorstel

VVD en CDA dienden onlangs een voorstel in om het nieuwe energielabel ook digitaal beschikbaar te maken. In dat geval hoeft er geen expert langs te komen en zouden de kosten van het label veel lager uit kunnen vallen. Over dat voorstel wordt op dinsdag 8 december gestemd.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) adviseert huiseigenaren vanwege de onzekerheid rond het label om voor het eind van het jaar het huidige goedkope energielabel aan te vragen. Dat blijft tien jaar geldig. VEH uitte al eerder bezwaren tegen het nieuwe label.

FedEC, de branchevertegenwoordiging van de energieprestatieadviseurs, staat wel achter de invoer van het nieuwe expertlabel.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu