‘Nederlandse vervoerders betaalden 22 miljoen euro tol te veel’

Print
‘Nederlandse vervoerders betaalden 22 miljoen euro tol te veel’

Afbeelding: ANP

Nederlandse vervoerders hebben de afgelopen jaren voor 22 miljoen euro te veel tol betaald in Duitsland.

Dat heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) berekend na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. De brancheorganisatie roept ondernemers op zich te melden zodat er gezamenlijk geld kan worden teruggevorderd. Volgens TLN gaat het om gemiddeld 4 procent van de betaalde tol.

Duitsland rekent ten onrechte de kosten van de verkeerspolitie door in de tolheffing voor zware vrachtwagens voor het gebruik van de Duitse federale autosnelwegen. Deze kosten vallen niet onder de infrastructuurkosten op basis waarvan de toltarieven volgens de EU-regels moeten worden berekend, oordeelde het Europees Hof van Justitie eind oktober.

Als een lidstaat de tolgelden voor het nationale wegennet onnauwkeurig berekent, kan een particulier naar de rechter stappen. Dat deden twee Poolse transporteurs en zij werden in het gelijk gesteld.

TLN roept ondernemers op zich voor 4 december te melden. Volgens de brancheorganisatie verjaren de rechten op betaalde tolgelden voor 2017 aan het einde van dit jaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu