Scholen en kinderopvang Valkenburg gesloten na grote lekkage in waterleiding

Scholen en kinderopvang gesloten vanwege groot waterlek Valkenburg. © Orange Media

Valkenburg -

Het Stella Maris College, OBS Broekhem en MIK Kinderopvang Broekhem aan de Keelstraat in Valkenburg zijn voorlopig gesloten als gevolg van een groot lek in de waterleiding woensdagochtend.

Een passant zag woensdag in alle vroegte, voordat de scholen en kinderopvang opengingen, grote hoeveelheden water over het plein stromen en belde de brandweer. Die constateerde een groot lek in de waterleiding onder de gebouwen. De kelders, die via een schacht met elkaar verbonden zijn, stonden helemaal vol met water.

Proefwerkweek

De locaties bleven uit voorzorg gesloten. De schoolleiding informeerde de ouders dat de kinderen woensdag niet naar school konden. Voor de leerlingen van Stella Maris was dat dubbel zuur: zij hadden toetsen op het programma staan in het kader van de proefwerkweek. Die moeten nu op een later moment ingehaald worden.

De brandweer heeft het water uit de kelders gepompt. Onder de panden van de basisschool en de kinderopvang was rond 11.00 uur het water goeddeels afgevoerd. Bij Stella Maris duurde de operatie wat langer. De school ligt lager dan de andere twee panden, waardoor veel water zich onder Stella Maris verzamelde. De wateroverlast beperkte zich in alle drie de panden tot de kelders. Klaslokalen en ruimten op de begane grond hebben het droog gehouden.

Stabiliteit

Deskundigen zijn de hele dag bezig geweest met onderzoek naar de stabiliteit van de bodem. Enkele tegels op het binnenplein waren vroeg op de dag al verzakt. Ook moet onderzocht worden of de fundering van de gebouwen niet is aangetast door de grote hoeveelheden water. Donderdag gaat het onderzoek verder.

Wanneer de scholen weer open kunnen is nog niet duidelijk. „We moeten afwachten”, zegt directeur Belinda Westera van Stella Maris. „Er heeft ook een verwarmingsketel onder water gestaan. Het is koud, het is nat en we moeten ook nog eens rekening houden met corona.”

Met de gemeente Valkenburg aan de Geul wordt bekeken of de leerlingen van Stella Maris die proefwerkweek hebben tijdelijk ergens anders kunnen worden ondergebracht.

 © Orange Media

 © Orange Media

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal