Steeds meer Nederlanders voor ander uiterlijk (Zwarte) Piet

Print
Steeds meer Nederlanders voor ander uiterlijk (Zwarte) Piet

Afbeelding: ANP

Steeds meer Nederlanders accepteren een andere verschijningsvorm van Zwarte Piet. Vier jaar geleden wilde 65 procent van de Nederlanders nog dat deze zwart zou blijven, in 2018 was dit nog de helft en dit jaar geldt dat nog voor 39 procent van de bevolking. Dit meldt onderzoeksinstituut I&O Research.

De helft van de Nederlanders (51 procent) denkt dat er over tien jaar helemaal geen zwarte pieten meer zullen zijn in Nederland. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2018, toen nog 24 procent van de Nederlanders dit verwachtte.

De grootste verandering is de laatste twee jaar te zien onder 65-plussers. In 2018 was 38 procent van die groep voor een ander uiterlijk van Zwarte Piet, dit jaar is dat 56 procent. Een soortgelijke omzwaai is te zien in mensen tussen de 50 en 64 jaar oud. Daar was twee jaar geleden nog 47 procent voor een andere verschijningsvorm, nu is dat 62 procent.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu