Oud-voetballer en tv-presentator Frank Kramer overleden

Print
Oud-voetballer en tv-presentator Frank Kramer overleden
Maastricht / Itteren -

Oud-voetballer, tv-presentator en sportcommentator Frank Kramer is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Philip Kooke, schrijver van zijn biografie. De markante Kramer liet nog een boodschap achter: „Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt.” Kramer was al enige tijd ziek.

Zijn voetballoopbaan voerde Kramer onder meer langs FC Amsterdam, Volendam, Haarlem, MVV en Telstar. Hij was een grillige aanvaller. Later werd hij onder meer presentator van spelshows als Hints en Boggle. Tot twee jaar geleden was hij actief als commentator bij Eurosport.

Kramer gold als een buitenbeentje, een voetballer die in een oude Eend (2CV) naar de trainingen kwam en nog tijdens zijn voetballoopbaan een hit scoorde met de groep Full House. Met de cover ‘Standing on the inside’ werd de tweede plaats in de Top 40 bereikt. In onderstaand YouTube-filmpje een optreden van Full House op het station in Venlo, tijdens een jubileum-treintournee van TopPop (ter gelegenheid van de 250e uitzending).

Kramer was opgeleid tot leraar Duits en ook nog enige tijd werkzaam als steward.

Presentator

Nadat hij was gestopt als voetballer werd hij presentator van AVRO’s Sportpanorama. Toen hij door die omroep werd afgedankt - zijn losse manier van presenteren werd niet gewaardeerd - vertelde hij in de laatste uitzending dat het vooral het gebrek aan humor was bij de leiding waarom hij moest vertrekken. Halverwege zijn betoog werd de eindtune ingezet. Kramer vervolgde zijn tv-loopbaan bij de KRO met de Frank Kramer Show, het presenteren van Hints en later Boggle.

Ook zijn afscheid bij Eurosport, na 24 jaar, werd memorabel. Zijn laatste wedstrijd moest hij becommentariëren middenin de nacht. Het betrof een duel uit de Amerikaanse competitie MLS en de beledigde Kramer negeerde in zijn commentaar de wedstrijd volledig. Slechts één keer noemde Kramer de naam van een speler. Dat gebeurde na de 1-0. „Dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben te scoren.” Verder vulde hij de tijd met anekdotes, gedichten, liedjes en analyses over onder meer de effectenbeurs.

Een jaar geleden verscheen zijn biografie, ‘Eeuwig op de vlucht’, geschreven door NOS-sportcommentator Kooke.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu