Deel horeca is het zat en gooit ondanks verbod deuren open op 17 januari

Print
Deel horeca is het zat en gooit ondanks verbod deuren open op 17 januari

Afbeelding: ANP XTRA

/ Maastricht / Itteren / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Heerlen / Hoensbroek / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind -

Horecaondernemers in zeker vijftig steden en regio’s in heel Nederland openen op 17 januari hoe dan ook de deuren. Een groot aantal horecaondernemers vindt dat de maat nu echt vol is.

In Limburg gaat het in ieder geval om ondernemers van de afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Maastricht, Venray, Heerlen, Weert, Nederweert, Roermond, Valkenburg, Horst aan de Maas en Roerdalen. De landelijke organisatie staat zelf niet achter de actie.

Directe aanleiding zijn de uitlatingen van minister Hugo de Jonge vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Daarin kondigde hij aan dat ‘we ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari’. Die opmerking zette veel kwaad bloed bij de ondernemers.

Lees ook: Radeloze horeca dreigt met heropenen cafés: ‘Het is vijf na twaalf’

Tot eind januari of langer de deuren dicht kan niet, laat Johan de Vos, woordvoerder namens de afdelingen weten. ,,Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol.”

Ook in onder meer Eindhoven, Nijmegen en Breda hebben ondernemers zich aangesloten bij de actie. De Vos, zelf uitbater van café Boerke Verschuren in Breda, schat dat het om duizenden ondernemers gaat.

Dat de ondernemers daarmee mogelijk tegen het kabinetsbesluit in gaan, lijkt hen niet te deren. Daarover zegt De Vos: ,,Het enige illegale is misschien dat de deur open is. Maar kijk eens in de winkelstraten, in de pretparken. Daar staan de mensen bovenop elkaar. Is dat niet illegaal dan? We moeten kiezen uit twee kwaden. Of je nu failliet gaat, of je vergunning wordt ingetrokken, het gevolg is hetzelfde.”

Lees ook: Horeca dicht, winkels open, is dat uit te leggen?

Animo

Hij verwacht dan ook dat de animo groot zal zijn; in een enquête onder Bredase horecaondernemers zei 85 procent de opening te steunen.

Vorige week waarschuwde de voorzitter van de landelijke organisatie, Robèr Willemsen, al dat een aantal ondernemers de deuren dreigde open te gooien. Volgens hem is de paniek en onrust onder de ondernemers groot. ,,We hebben nog steeds geen idee wanneer de horeca weer open kan en zicht op extra steun is er ook niet.”

Volgens KHN ziet het kabinet onvoldoende in hoe nijpend de situatie is bij horecaondernemers. In een enquête gaf onlangs 17 procent aan geen buffer meer te hebben, of hooguit een buffer voor één maand, 12 procent verwacht het niet of waarschijnlijk niet te redden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu