Nederlands-Duitse gewonde (14) bij aanslag in Trier

Print
Nederlands-Duitse gewonde (14) bij aanslag in Trier

Afbeelding: Harald Tittel/DPA

Bij de dodenrit in de Duitse stad Trier is dinsdag een jongen gewond geraakt die zowel de Nederlandse als de Duitse nationaliteit heeft. Dat maakt hoofdofficier van justitie Peter Fritzen woensdagmiddag bekend. Het zou gaan om een 14-jarige jongen uit Trier. Hij is zwaargewond, maar niet in levensgevaar.

De Duitse politie bevestigt tegen De Telegraaf dat een 14-jarige jongen met Duits-Nederlandse nationaliteit in het ziekenhuis ligt. Hij zou meerdere botbreuken hebben, maar niet in levensgevaar zijn. Het totale aantal gewonden is in de loop van de dag bijgesteld naar achttien. Onder hen zijn zes zwaargewonden. Eerder was sprake van veertien gewonden, maar er kwamen nog meldingen bij.

Lees ook: Dronken SUV-bestuurder raast door Trier: 5 doden onder wie baby en 14 gewonden

Onnavolgbaar

Bij de dollemansrit kwamen vijf mensen om het leven, onder wie een baby. De bestuurder, de 51-jarige freelance elektricien Bernd W, blijft voorlopig in hechtenis. Volgens de politie had hij geen politiek of religieus motief, maar vooral psychiatrische problemen. Justitie heeft aanwijzingen dat W. doelbewust op de mensen inreed met de bedoeling zoveel mogelijk mensen te doden of op zijn minst te verwonden.

De openbaar aanklager beschuldigt de vijftiger van meervoudige moord, poging tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De Duitser staat in zijn omgeving bekend als alcoholist en was ook ten tijde van het drama onder invloed. Hij verzette zich hevig tegen zijn arrestatie en probeerde nog te ontkomen. In de verhoren met de Duitse recherche geeft de aanslagpleger vooralsnog onbegrijpelijke en onnavolgbare verklaringen.

Sociaal isolement

W. woonde de afgelopen dagen in een Land Rover SUV waarin hij dinsdag met hoge snelheid door het voetgangersgebied raasde. Het voertuig had hij geleend van een bekende, die volgens de politie niets met het drama te maken heeft. W. zou vlak voor het incident gezien zijn bij een kebabtent, waar hij onder invloed van alcohol stennis zou hebben geschopt. Een ooggetuige zag W. stomdronken in de auto stappen en in volle vaart richting Trier rijden.

Volgens familieleden leefde W. al jaren in een sociaal isolement. Daarvoor woonde hij bij zijn moeder in huis. Toen zij overleed, raakte de man op het verkeerde pad. Hij verkocht het huis van zijn moeder en zou de totale opbrengst binnen een jaar hebben verbrast aan alcohol, weet het Duitse medium Focus. De man raakte zijn baan kwijt en verloor ook het contact met zijn familie. ,,Zijn dagen bestonden uit het drinken van alcohol. Dat was zijn leven”, zegt een betrokkene.

Mishandeld

Het Duitse tv-netwerk N-TV meldt op basis van bekenden dat W. als kind zwaar werd mishandeld door zijn vader. Dat ging hem ‘niet in de koude kleren zitten’. Buren die hem zagen opgroeien vertellen dat W. een opvliegend karakter kreeg. Soms zou hij agressief gedrag vertonen. Maar dat hij tot een dergelijke daad als in Trier zou kunnen komen, had niemand zien aankomen.

Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat W. zijn daad vooraf heeft aangekondigd. Toch maken enkele Duitse media melding van een vermeend afscheidsbericht dat op de Facebook-pagina van de verdachte is aangetroffen. In het bericht lijkt de Duitser zich rechtstreeks tot zijn familie te richten: ,,Mijn grafsteen moet luiden: ,,Bespaar jullie tranen, waar waren jullie toen ik nog leefde?”

Een vrouw met wie het Duitse RTL sprak bevestigt dat W. verontrustende woorden sprak in de uren voor zijn daad. ,,Hij zat hier nog met een fles whisky. Hij zei nog: ik ga knallen, maar dit had ik niet verwacht.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu