Geen eenzame kerst: armlastige alleenstaanden in Parkstad worden met een dinerbox aan elkaar gekoppeld

Print
Geen eenzame kerst: armlastige alleenstaanden in Parkstad worden met een dinerbox aan elkaar gekoppeld

Caritas045 heeft de handen ineen geslagen met Schuldhulpomaatjes Parkstad en Sociaal Maatje Heerlen. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven / HEERLEN / Hoensbroek -

Het idee achter Kerstmaatjes Parkstad lijkt eenvoudig: verdeel boxen met kerstdiners over alleenstaanden met een krappe beurs en koppel daar een andere single aan.

Project Kerstmaatjes is een initiatief van Schuldhulpmaatje Parkstad, Sociaal Maatje Heerlen en Caritas045. Laatstgenoemde kerkelijke organisatie deelt sinds half oktober weer eten uit aan mensen op of onder de armoedegrens. Voor de coronabeperkingen konden de maaltijden gezamenlijk worden genuttigd, omdat Caritas045 ook iets wil doen aan eenzaamheid.

Een krappe beurs kan eenzaamheid in de hand werken, weet Arend van der Heijden van de hulporganisatie. „Ik verbaas me er steeds weer over hoeveel armoede en eenzaamheid er in onze regio is. Wij zijn half oktober weer begonnen en zitten alweer op circa negenhonderd maaltijden per week, terwijl we zien dat dat nog fors kan groeien.”

Lees ook: Caritas045 deelt weer maaltijden uit; doorstart mogelijk dankzij fondswerving, giften en donaties

Gratis

Ter ere van kerst worden de maaltijden vervangen door een speciale box met een kerstdiner. Dat is gratis voor wie zich aanmeldt of zich opgeeft voor het koppelproject Kerstmaatjes. Het diner moet worden afgehaald op 22 december (Heerlen of 24 december (Kerkrade).

Match

Van der Heijden: „Met een kerstmaatje vier je kerst niet alleen. Wij koppelen mensen uit regio 045 aan elkaar om dat samen te doen: ga bij elkaar op bezoek of onderhoud contact op afstand. Wij maken de match op basis van de voorkeuren van wie zich opgeeft.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu