Franse oud-president Giscard d’Estaing (94) overleden

Valery Giscard d’Estaing in 2011.© AD/Reuters

De Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden de Franse zender Europe 1 en andere Franse media.

RedactieBron: ANP

De centrumrechtse Giscard d’Estaing was president van 1974 tot 1981. Zijn opvolger François Mitterrand overleed in 1996 en diens opvolger Jacques Chirac stierf vorig jaar. Dat maakte Giscard d’Estaing ruimschoots de oudste nog levende ex-president van Frankrijk.

Onder zijn presidentschap waaide een frisse wind door Frankrijk, aldus de media. Zo werd abortus gelegaliseerd en de scheiding met wederzijdse instemming ingevoerd. Giscard d’Estaing gold ook als een van de architecten van de Europese eenwording.

Coronabesmetting

Huidig president Emmanuel Macron prees zijn voorganger donderdag door te zeggen dat die „Frankrijk heeft getransformeerd”. „De richting waarin hij Frankrijk heeft gestuurd, wijst ons nog steeds de weg”, aldus Macron, net als Giscard d’Estaing een aanhanger van het liberale gedachtengoed. „Zijn dood heeft de Franse natie in rouw gedompeld.” Macron omschreef Giscard d’Estaing als „een dienaar van de staat, een politicus van vooruitgang en vrijheid”.

De Fondation Valéry Giscard d’Estaing heeft woensdagavond laten weten dat de oud-president uiteindelijk is overleden aan complicaties die het gevolg waren van een coronabesmetting. Hij was onlangs nog opgenomen in een ziekenhuis in Tours, maar toen werd niet bekendgemaakt wat hem mankeerde. Giscard d’Estaing moest in september nog met een lichte longontsteking naar een ziekenhuis in Parijs.

Aanklagers openden in mei nog een onderzoek naar de voormalige leider, nadat een Duitse verslaggeefster een klacht had ingediend over vermeende handtastelijkheden na een interview in 2018. Hij zou meermaals haar achterste hebben aangeraakt. Giscard d’Estaing ontkende de beschuldiging.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal