Tweede Kamerleden zijn huiverig om te verhuizen naar tijdelijk pand: ‘We moeten gaan lunchen in blokjes van twintig minuten’

Print
Tweede Kamerleden zijn huiverig om te verhuizen naar tijdelijk pand: ‘We moeten gaan lunchen in blokjes van twintig minuten’

Onlangs gaf staatssecretaris Knops een rondleiding door het tijdelijke parlementsgebouw. Afbeelding: ANP

Partijen in de Tweede Kamer zijn nog altijd huiverig om komende zomer te verhuizen naar een tijdelijk parlement. Hoewel uit nieuw onderzoek blijkt dat het tijdelijke pand wel coronaproof te maken is, zien Kamerleden toch nog bezwaren.

Deze week verscheen een nieuw rapport waarin staat dat het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer toch coronaproof kan worden gemaakt. Door overal in het gebouw spatschermen te plaatsen en door ­‘organisatorische maatregelen’ zou het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag gewoon in gebruik kunnen worden genomen. Eerder onderzoek toonde nog aan dat het pand niet ­coronaproof was: de gangen ­waren te smal en de ruimte rond de liften zou te klein zijn om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Op verzoek van de Tweede ­Kamer en staatssecretaris ­Raymond Knops van Binnenlandse Zaken kwam er een ­vervolgonderzoek, waarvan de uitkomst nu positief is.

Gedragsregels

Toch leven er onder veel partijen in de Kamer nog bezwaren, zeggen Kamerleden die anoniem willen blijven. „Het is echt niet alleen een kwestie van wat spatschermen plaatsen. Er worden ook vergaande gedragsregels voorgesteld. Zo zouden we moeten gaan lunchen in blokjes van twintig minuten en mogen de liften tot en met de derde verdieping niet worden gebruikt”, zegt een ­Kamerlid. Volgens bezorgde ­parlementariërs is het de vraag of het Kamerwerk met die maat­regelen wel goed kan worden uitgevoerd. Ook Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zou nog niet zijn overtuigd. Van haar is ­bekend dat zij al langer overhoop ligt met staatssecretaris Knops. Arib ziet de verhuizing niet zitten, terwijl Knops aandringt om komende zomer te verkassen.

Het kabinet wil dat de Kamer zo snel mogelijk een besluit neemt over de verhuizing. Dat is nodig vanwege de grootscheepse ­renovatie van het Binnenhof. ­Gedurende 5,5 jaar moeten ­Kamerleden hun werk doen in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, dat recentelijk voor 161 miljoen euro is verbouwd.

Moedwillig

Bronnen rond het kabinet stellen dat de Kamer de verhuizing ‘moedwillig tegenwerkt’. Eigenlijk had Arib half november al de sleutel van het nieuwe pand moeten krijgen, zodat alles goed kan worden voorbereid. „Die sleuteloverdracht probeert men over het kerstreces te tillen”, zegt een Haagse bron. „Dan wordt het gewoon te laat: het lijkt erop dat er wordt gekoerst op nog een jaar uitstel.”

Regeringspartij D66 is, in tegenstelling tot andere partijen, uit­gesproken voorstander van ­verhuizen. „Onze grondhouding is positief”, zegt D66-Kamerlid Jessica van Eijs. „Vooral als je ­bedenkt dat elk uitstel heel veel gemeenschapsgeld kost.” Knops zei eerder dat een jaar uitstel 20 tot 30 miljoen euro kost.

Ondertussen wacht de Kamer nog op een quickscan waarmee wordt bekeken of een gefaseerde verbouwing mogelijk zou zijn. Bij zo’n renovatie in fasen kan de Tweede Kamer worden verbouwd zonder te verhuizen. In 2015 was al besloten om dat niet te doen omdat dit flink duurder zou zijn.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu