Onderzoek in Verenigde Staten naar vermeende omkoping voor presidentiële gratie

Print
Onderzoek in Verenigde Staten naar vermeende omkoping voor presidentiële gratie

President Donald Trump verleende vorige week gratie aan zijn voormalig adviseur Michael Flynn. Afbeelding: EPA

Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar een mogelijk misdrijf waarbij geld naar het Witte Huis is gesluisd in ruil voor een presidentieel gratiebesluit.

Dat staat in gerechtelijke stukken die zijn ontsloten bij een federale rechtbank. Die bracht dinsdag een bevel met veel zwartgelakte passages naar buiten waarin een onderzoek werd gelast naar ‘omkoping in ruil voor gratie’.

Ongeveer de helft van het document van achttien pagina's is zwartgelakt. De openbare versie bevat weinig details en geen namen van betrokkenen bij de zaak. In het document staat dat meerdere aanklagers zeggen dat zij bewijs hebben voor een omkoopsysteem waarbij iemand ‘een aanzienlijke politieke donatie zou aanbieden in ruil voor een presidentieel gratiebesluit of een besluit tot uitstel van een vonnis’. Ook staat in het document dat aanklagers een ‘geheim lobbyplan’ onderzoeken waarbinnen twee onbekenden ‘optraden als lobbyisten bij hoge Witte Huis-functionarissen zonder te voldoen aan de wettelijke registratieplicht’.

Presidenten kunnen onder de Amerikaanse grondwet in verregaande mate bepalen aan wie zij gratie willen verlenen. President Donald Trump verleende vorige week gratie aan zijn voormalig adviseur Michael Flynn, die tweemaal had gelogen tegen de federale politiedienst FBI toen die onderzoek deed naar inmenging door Rusland in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Het was het eerste gratiebesluit in een verwachte reeks van soortgelijke besluiten in de laatste weken van Trumps ambtstermijn.

Justitie benadrukt dat er geen onderzoek is of was naar regeringsfunctionarissen in verband met het mogelijke omkopingsschandaal.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu