‘Wonderpil’ van president Trump verhoogt risico op een plotse hartdood

Print
‘Wonderpil’ van president Trump verhoogt risico op een plotse hartdood

Afbeelding: Getty Images

Malariamedicijnen hydroxychloroquine en chloroquine verhogen het risico op een plotse hartdood. Tot die con­clu­­sie komen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.

Hydroxychlo­ro­quine wordt door de Ameri­kaan­se president Donald Trump aan­geprezen als wondermiddel. Hij zou er zelf ook door genezen zijn na zijn coronabesmetting. De bevindingen van de onderzoekers van het Erasmus MC komen voort uit het langlopende bevolkingsonderzoek ERGO, waarbij zo’n 15.000 inwoners van 45 jaar en ouder in de Rotterdamse wijk Ommoord worden gevolgd.

Lees ook: Nieuwe studie werking hcq tegen corona hoopvol, maar het geeft de Meijelse huisarts Elens nog geen gelijk

In het begin van de coronacrisis werden de medicijnen ingezet tegen het virus. Nadat uit verschillende studies bleek dat de middelen niet werkten en zelfs ernstige bijwerkingen geven, werden ze afgeschreven als anticoronawapen.

Discussie

Toch gaat de discussie over de inzet van malariamiddelen door. Die worden tegenwoordig voornamelijk ­gebruikt door reumapatiënten. Twee Zwolse artsen concludeerden in oktober in een studie dat hydroxychloroquine mogelijk toch een gunstig effect op coronapatiënten heeft, als die het vanaf de eerste dag van hun ziekenhuisopname krijgen toegediend. De Meijelse huisarts Rob Elens behandelde ­patiënten eerder met een mix van medicijnen: hydroxy­chloroquine, zink en het antibioticum azytromycine. Hij werd door de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd ­gedwongen daarmee te stoppen omdat de werking ervan niet is aangetoond. De onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu om hydroxy­chloroquine en chloroquine niet te gebruiken tegen het coronavirus ­zolang de werkzaamheid niet is aangetoond.

Hartafwijkingen

Van de deelnemers aan het bevolkingsonderzoek gebruikten 346 personen hydroxychloroquine op enig moment tussen 1991 en 2014. De meerderheid neemt de pillen ­tegen reuma. „Gebruikers van hydroxychloroquine en chloroquine kunnen hartafwijkingen krijgen”, zegt Bruno Stricker, hoogleraar farmaco-epidemiologie van het Erasmus MC. Wel is het risico op individueel niveau erg klein.

Ook uit eerdere studies blijkt dat het middel effect heeft op het hart. „De bijwerking is echter niet eerder aangetoond bij relatief gezonde ­ouderen die niet in het ziekenhuis liggen. Bovendien zijn de gegevens al verzameld voordat Covid-19 bij mensen voorkwam. In die zin heeft de huidige discussie onze bevindingen niet kunnen beïnvloeden.” Volgens de hoogleraar heeft het middel wel een toegevoegde waarde voor mensen met reuma.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu