Eredoctoraat voor oud-DSM-baas en coronagezant Sijbesma

Print
Eredoctoraat voor oud-DSM-baas en coronagezant Sijbesma

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Oud-bestuursvoorzitter van DSM Feike Sijbesma, die dit jaar vooral in de publiciteit was als coronagezant van het kabinet, krijgt een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het symbolische doctoraat is een eerbetoon aan Sijbesma vanwege zijn „grote maatschappelijke betrokkenheid”. De RUG noemt hem „één van de meest vooruitstrevende industrieleiders van Nederland”.

Rector magnificus Cisca Wijmenga reikt het eredoctoraat op 22 januari uit tijdens een speciale ceremonie in de Groningse Martinikerk. Het universiteitsbestuur roemt Sijbesma’s „grote inzet in het tegengaan van ondervoeding, voor het klimaatvraagstuk en duurzaamheid”.

Sijbesma was tussen 2013 en 2020 de hoogste baas van chemieconcern DSM. Hij gaf het bedrijf een duurzamere koers. DSM verlegde onder zijn leiding de aandacht van bulkchemie naar terreinen als voeding, medicatie en tal van specialistische producten.

Als coronagezant hielp Sijbesma het kabinet vanaf maart onder meer met het testbeleid en de vaccinstrategie. Hij ging bijvoorbeeld op zoek naar genoeg testmaterialen. Sijbesma liet zich voor dit werk niet betalen.

Tegelijkertijd werd de voormalige ceo van DSM medevoorzitter van het Global Center on Adaptation (GCA), een kenniscentrum dat zich bezighoudt met de vraag hoe mensen zich kunnen aanpassen aan een veranderend klimaat. Het centrum heeft sinds 2018 vestigingen in Rotterdam en Groningen. Sijbesma deelt de voorzittershamer met Ban Ki-moon, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Die zal via een verbinding op afstand aanwezig zijn bij de ceremonie als speciale gast.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu