Noodlijdend Norwegian Air wil vliegtuigen verkopen om te overleven

Print
Noodlijdend Norwegian Air wil vliegtuigen verkopen om te overleven

Afbeelding: EPA

Norwegian Air wil vliegtuigen verkopen en nieuwe aandelen uitgeven in een poging om de coronacrisis te overleven.

Dat plan bracht de financieel geplaagde budgetvlieger donderdag naar buiten. De Noorse luchtvaartmaatschappij hoopt met de uitgifte van de aandelen 4 miljard Noorse kronen (ongeveer 373 miljoen euro) op te halen.

De maatschappij vroeg onlangs een vorm van faillissementsbescherming aan voor twee dochterondernemingen in Ierland, waar de vliegtuigen staan gestald. Met die stap kan de budgetvlieger ingrijpend reorganiseren om de coronacrisis door te komen, terwijl de Ierse rechtbank het bedrijf beschermt tegen schuldeisers. In de tussentijd staat het bedrijf voor de opgave zijn schuldenberg te verkleinen. Het bedrijf hoopt de transformatie naar een levensvatbare luchtvaartmaatschappij eind februari volgend jaar te voltooien.

Schulden

Norwegian wil de schulden die zijn ontstaan uit vliegtuigaankopen, lease- en obligatieverplichtingen omzetten in aandelen. Het is niet duidelijk hoeveel schuld er precies wordt omgezet. Ook is het nog niet duidelijk hoeveel vliegtuigen het wil gaan verkopen.

Door vliegtuigen van de hand te doen en de schuldenlast te verminderen, denkt Norwegian zichzelf weer aantrekkelijk te kunnen maken voor nieuwe aandeelhouders en mogelijk weer financiële steun te kunnen krijgen van de Noorse regering. Begin november weigerde de regering om de luchtvaartmaatschappij nog overheidssteun te geven. Oslo gaf te kennen extra staatssteun aan het luchtvaartbedrijf „onverantwoord gebruik van publiek geld” te vinden.

Slechts 6 van de 140 vliegtuigen van het Norwegian Air zijn momenteel in gebruik. De schulden van de vliegmaatschappij bedroegen eind september ongeveer 6 miljard euro.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu