Jumbo en andere supers: ‘Hef verbod op alcoholverkoop in avonduren op in aanloop naar kerst’

Een medewerker van de Jumbo zet de schappen af, omdat na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht mag worden. © AD/Kevin Hagens

Het verbod voor supermarkten om alcoholhoudende dranken te verkopen na 20.00 uur moet worden opgeheven, zeker in de dagen voor kerst. Daarvoor pleiten grote supermarktketens en brancheorganisatie CBL. Zónder verbod zouden ze klanten beter over de dag kunnen spreiden.

Bron: AD

Het verbod op de verkoop van alcoholhoudende dranken werd half oktober ingesteld om zo te voorkomen dat mensen ‘s avonds spontaan thuisfeestjes zouden organiseren, omdat de horeca toen weer op slot moest. Onder meer ketens als Jumbo, Deen en Vomar zijn het verbod met de feestdagen in aantocht liever kwijt dan rijk. „We roepen klanten al op om hun boodschappentrips te spreiden, zodat we het aantal klanten in de winkel tot een minimum beperken. Het alcoholverbod na 20.00 uur helpt daar niet bij. Zeker niet in aanloop naar kerst”, zegt woordvoerder Claire Trügg van Jumbo, de op een na grootste supermarktketen van Nederland.

Lees ook: Supermarkten gaan klant zonder mondkapje niet buitenzetten

Deen Supermarkten vroeg deze week aan het kabinet om de regels voor maandag 21 tot en met woensdag 23 december aan te passen. Daarmee wil de keten, die vooral aanwezig is in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland, maar ook elders vestigingen heeft, naar eigen zeggen ‘Black Friday-achtige taferelen’ voorkomen.

Dringende oproep

Brancheclub Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vroeg het kabinet twee weken geleden al in een dringende oproep het alcoholverkoopverbod in de dagen voor kerst op te schorten. Ook wil het CBL dat de overheid de gehele maand december de opening van supermarkten op zondag toestaat, volgens de openingstijden die tijdens weekdagen gelden.

Eerder maakte Albert Heijn bekend dat een flink deel van zijn supermarkten in de aanloop naar kerst tot middernacht open gaat. Dat doet het bedrijf ook als het verkoopverbod op alcohol in de avonduren van kracht blijft. Ook AH heeft als doel om klanten beter gespreid te kunnen laten winkelen.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische zaken zegt dat het verzoek van de sector bekend is. „We zijn erover in gesprek, maar het is onderdeel van de besluitvorming over de coronamaatregelen die op 8 december bekendgemaakt zullen worden. Daar kunnen we niet op vooruitlopen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal