‘Honderden miljoenen extra coronasteun voor horeca en cultuur’

 © ANP

De regeringscoalitie broedt op plannen om horecazaken en cultuurinstellingen extra geld te geven als zij nog langer dicht moeten blijven. Mogelijk gaat het om honderden miljoenen euro’s, al is er nog geen besluit gevallen.

RedactieBron: AD

In één van die opties die op tafel liggen krijgen bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen 85 procent van hun vaste lasten vergoed. Over de percentages wordt echter nog volop onderhandeld, melden ingewijden. Morgen en zondag in het Catshuis wordt er over gesproken. Komende dinsdag moet er een besluit vallen.

Lees ook: Horeca komt in opstand: ‘Ik knabbel nu aan het studiefonds voor mijn kinderen’

Perspectief

Koninklijke Horeca Nederland liet eerder al weten dat horecaondernemers ondanks de steunpakketten al ‘zeker 3,5 miljard euro’ aan eigen geld in hun zaken hebben moeten stoppen. Dit komt doordat de vergoeding voor vaste lasten (TVL) in veel gevallen niet kostendekkend is, omdat de huur bijvoorbeeld gewoon doorloopt.

D66-fractieleider Rob Jetten zei in een interview met deze site niet te verwachten dat de gehele horeca over twee weken weer open mag. ,,Ik denk dat die kans heel klein is.” Hij vindt echter dat het kabinet de sector perspectief moet bieden, door te experimenteren met restaurants die onder strikte voorwaarden hun deuren mogen openen. Ook hintte hij erop dat er meer steun moet komen als maatregelen niet versoepeld worden.

Gebaar

Volgens een coalitiebron wordt ‘al een week’ gesproken over een extra gebaar en verwoordt Jetten slechts wat al in de pijplijn zat. De afbouw van de coronasteunpakketten - vanaf januari - gaat hoe dan ook van tafel. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) had eerder al gezegd dat het “niet voor de hand ligt” de pakketten te versoberen, omdat het kabinet strenge maatregelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken.

Vandaag herhaalt Wiebes die uitspraak, maar voor de rest houdt hij zich op de vlakte: ,,We spreken nu binnen kabinet en met werkgevers en werknemers over het steun- en herstelpakket. Hierover is nog geen besluit genomen. Begin volgende week hopen we hier meer duidelijkheid over te kunnen geven.”

Horeca-opening

Als de extra steun voor de horeca voldoende is, gaat het plan van horecabedrijven om op 17 januari weer open te gaan van tafel. Dat zegt Johan de Vos, die namens de opstandige bedrijven in vijftig steden en regio’s het woord voert, in reactie. ,,Deze eerste geluiden van het kabinet zijn positief. We willen wel eerst wachten op een definitieve uitwerking van het steunpakket, voordat we onze plannen wijzigen’’, aldus De Vos. ,,Het is een heel fijn gebaar. We krijgen weer het gevoel dat we samen door deze coronacrisis heen gaan, en dat onze oproep echt gehoord is.’’

De horecabedrijven zeiden gisteren niet anders te kunnen doen dan ongehoorzaam zijn en tegen de regels in op 17 januari open te gaan, omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar sloten horecabedrijven zich bij de actie aan. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal