AZ heeft Europese overwintering in eigen hand na gelijkspel tegen Napoli

Print
AZ heeft Europese overwintering in eigen hand na gelijkspel tegen Napoli

Afbeelding: ANP

AZ had een uitgelezen mogelijkheid om te winnen van topclub Napoli maar een gemiste strafschop van Teun Koopmeiners zorgde ervoor dat het 1-1 bleef. Door het gelijkspel heeft AZ nog een goede kans om te overwinteren in de Europa League. Omdat Real Sociedad met 2-2 gelijkspeelde tegen NK Rijeka hebben de Alkmaarders volgende week aan een zege op bezoek bij NK Rijeka genoeg om Europees te overwinteren.

Indrukwekkend werd het spel van AZ in de tweede helft pas echt toen het een uitgelezen kans kreeg om op voorsprong te komen tegen Napoli. Maar aanvoerder Teun Koopmeiners miste een strafschop waarna AZ nooit meer echt zo lekker in de wedstrijd kwam als even daarvoor toen het topclub Napoli de wil oplegde op een manier die applaus verdient.

De gemiste strafschop was het slotstuk van de fase waarin het team van trainer Arne Slot de ene na de andere kans afdwong tegen het zoveel beter geachte Napoli terwijl het aanvallend weinig te duchten had van de Italiaanse topclub die nog zo indrukwekkend aan het duel was begonnen. Met een treffer al na zes minuten van Dries Mertens. Het leek het begin van een afstraffing maar niets bleek minder waar.

Hoop

Met die openingstreffer was Napoli al verder dan de heenwedstrijd toen het negentig minuten lang de tanden stukbeet op het ver in de verdediging gedwongen AZ dat toen niettemin knap stand hield. De winst toen in Napels zorgde voor de nodige hoop in Alkmaar. Tel daarbij op dat AZ in de eredivisie aan een opmars bezig is na het matige begin en de doorgaans goede tegenstand die de ploeg biedt aan veel hoger ingeschatte tegenstanders.

Meer nog dan in Napels bleek dat AZ gisteren oog in oog stond met een geroutineerde tegenstander die alle facetten beheerst om niet alleen hoge ogen te gooien in deze Europa Leaguepoule maar ook in de eigen Italiaanse Serie A.

Met voorin de handige kleine Lorenzo Inzigne en Dries Mertens terwijl de spierkracht van Tiemoué Bakayoko en Kalidou Koulibaly imponerend was ten opzichte van hun AZ-opponenten.

Op de bank

Trainer Arne Slot had een tactisch plan bedacht waarin pressing een belangrijk onderdeel moest worden. Daarin volstonden volgens de oefenmeester enkel topfitte aanvallers waardoor Jesper Karlsson en Myron Boadu op de bank moesten beginnen. Juist Karlsson was sinds zijn komst in Alkmaar een revelatie. Boadu is weer op de weg terug na een coronabesmetting. Vorig weekeinde maakte hij nog zijn eerste treffer sinds tijden. De fittere maar kwalitatief mindere Zakaria Aboukhlal en Albert Gudmundsson waren hun vervangers.

Toch lukte het AZ ook met hen om onder de druk van Napoli uit te voetballen op een manier die deed denken aan vorige week toen het de Spaanse koploper Real Sociedad nog zo knap op 0-0 hield. Na tien seconden kreeg Gudmundsson al een grote kans na een goede pass van aanvoerder Teun Koopmeiners. Zakaria Aboukhal drukte af in kansrijke positie na een fraaie aanval over links.

Door het gelijkspel is overwintering in Europa dichtbij gekomen voor AZ dat volgende week in Kroatië tegen de zwakste broeder uit de groep Rijeka speelt. Winst is dan genoeg voor plaatsing voor de volgende ronde.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt dat Schot 3 december. Video: De Limburger

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu