Bouw gestart, nieuwe uitkijktoren in De Groote Peel is naar verwachting half december gereed

De bouw van de nieuwe uitkijktoren in De Groote Peel is gestart. © Lieke Verhoeven | Staatsbosbeheer

Ospel/Nederweert -

De bouw van een nieuwe, rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel is begonnen. Afgelopen woensdag gaf wethouder Frank Voss van Nederweert het startschot. De toren van staal en hout moet over ongeveer twee weken klaar zijn.

Redactie

Enkele jaren geleden is de oude uitkijktoren in De Groote Peel afgebroken. Al snel daarna lagen er plannen voor een nieuwe. Het ontwerp, dat momenteel wordt uitgevoerd, komt van architect Martin Koldenhof van bureau heer & meester. De nieuwe toren wordt met twee niveaus gebouwd, waarbij het onderste platform via een talud ook voor rolstoelers bereikbaar is. Door de toren niet vlak naast het pad, maar iets verderop in het gebied te plaatsen krijgen gebruikers bovendien een mooier uitzicht. De fundering van de toren bestaat uit grote schroeven, zodat er geen beton gestort hoeft te worden. Het hout waarmee de toren bekleed wordt is Hollands Hout, afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer.

De kosten van de uitkijktoren bedragen 95.000 euro. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen werd een crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Inmiddels hebben waterschappen, gemeenten, stichtingen, fondsen en particulieren een bijdrage gedaan. Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van het benodigde bedrag beschikbaar gesteld. De financiering van de toren is inmiddels voor 90% gerealiseerd.

Doneren kan via de website. Wie een bijdrage van 50 euro of meer doet, krijgt een avondwandeling in De Groote Peel aangeboden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal