Toneelgroep Ambras uit Landgraaf slaat jaarlijkse voorstelling noodgedwongen over

Print
Toneelgroep Ambras uit Landgraaf slaat jaarlijkse voorstelling noodgedwongen over

Toneelgroep Ambras slaat haar jaarlijkse voorstelling in 2021 over. Afbeelding: Toneelgroep Ambras

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Toneelgroep Ambras uit Schaesberg slaat haar nieuwe voorstelling van 2021, die jaarlijks in januari wordt opgevoerd, vanwege de coronamaatregelen een jaar over.

Na wikken en wegen heeft Toneelgroep Ambras de knoop doorgehakt en besloten de voorstelling van januari 2021 door te schuiven naar januari 2022. Het stuk was al uitgezocht, de regisseur was gecontracteerd en er werd al voorzichtig over de rolverdeling gesproken. Toen brak het coronavirus uit en was het voor de Schaesbergse acteurs onmogelijk om te repeteren. „Je kunt niet acteren op anderhalve meter,” zegt voorzitter Ilja Theunisen van Ambras. „Althans niet met het soort stukken dat wij spelen, waarbij de interactie tussen spelers heel belangrijk is.”

Weinig publiek

Een ander probleem voor de toneelgroep is dat in januari misschien maar heel weinig mensen naar een voorstelling mogen komen kijken, die ook allemaal anderhalve meter uit elkaar moeten blijven zitten. „Dat is zowel voor de toeschouwers als voor de spelers niet leuk,” zegt Theunissen. „De hele sfeer die het publiek bij onze voorstellingen gewend is, is er dan niet.” Bovendien was de horecagelegenheid waar Toneelgroep Ambras doorgaans repeteert de afgelopen maanden gesloten.

40-jarig jubileum

2022 wordt meteen een heel bijzonder jaar, want de Schaesbergse toneelgroep viert dan haar 40-jarig bestaan. Als het even kan, wordt het jubileumjaar in oktober 2021 al geopend met een kleine voorstelling. „Maar het is natuurlijk nog even afwachten hoe de vlag er dan bij hangt,” aldus Theunissen. Het jubileumjaar loopt door tot januari 2023 als Ambras wil uitpakken met een grote jubileumproductie. „Dat wordt onze veertigste avondvullende productie. Hopelijk mogen we tegen die tijd weer voor een ouderwets gezellige volle zaal spelen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu