Honderden Nederlandse transportbedrijven willen Duits tolgeld terug

Print
Honderden Nederlandse transportbedrijven willen Duits tolgeld terug

Afbeelding: ANP

Zeshonderd Nederlandse transportbedrijven eisen van Duitsland tolgeld terug. Ze hebben zich gemeld bij brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), die schat dat de vervoerders de afgelopen jaren miljoenen euro’s te veel aan tol hebben betaald in het land.

Het zou gaan om in totaal 22 miljoen euro. Dat is ongeveer 4 procent van de betaalde tol door de transporteurs. Volgens een woordvoerder van TLN betaalden zo’n 18.500 Europese transportbedrijven in Duitsland een te hoog bedrag, van in totaal ruim 5 miljard euro, tussen 2017 en 2020.

Na een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie riep TLN ondernemers op zich te melden, zodat er gezamenlijk geld kan worden teruggevorderd. Duitsland rekent in de tolheffing voor zware vrachtwagens ten onrechte de kosten van de verkeerspolitie door. Deze kosten vallen niet onder de infrastructuurkosten op basis waarvan de toltarieven volgens de EU-regels moeten worden berekend, oordeelde het Europees Hof van Justitie.

Als een lidstaat de tolgelden voor het nationale wegennet onnauwkeurig berekent, kan een particulier naar de rechter stappen. Dat deden twee Poolse transporteurs en zij werden in het gelijk gesteld.

TLN riep ondernemers op om zich voor 4 december te melden. Volgens de brancheorganisatie verjaren de rechten op betaalde tolgelden in 2017 aan het einde van dit jaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu