Nederlandse boeren zien steeds vaker een toekomst over de grens in België

Print
Nederlandse boeren zien steeds vaker een toekomst over de grens in België

Afbeelding: ANP

Nederlandse boeren wijken wegens de strengere Nederlandse stikstof- en fosfaatregels uit naar België. Daarvoor gebruiken ze soms het geld dat ze hebben verdiend doordat ze zich in Nederland hebben laten uitkopen, schrijft de Belgische krant De Standaard.

Vlaanderen is aantrekkelijk, omdat daar bijvoorbeeld vaak nog wel geboerd mag worden in de buurt van beschermde natuurgebieden, aldus de krant. In Nederland is dat inmiddels doorgaans taboe, omdat de stikstof die neerslaat rond een boerenbedrijf de natuur schaadt. Ook over stank en gebrekkig dierenwelzijn zou België minder moeilijk doen.

Nederlandse boeren strijken in België neer zodat ze „kunnen uitbreiden en de fosfaatbeperkingen in ­Nederland omzeilen”, zegt een boerenmakelaar in De Standaard. Lokale bestuurders bevestigen dat er meer Nederlanders vergunningen aanvragen.

Dat stuit op groeiend verzet van omwonenden, maar ook aan de andere kant van de grens. Zo probeert Noord-Brabant de bouw van een megakippenstal van een Nederlandse boer net over de grens tegen te houden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu