Mededingingswaakhond ACM start onderzoek naar contactloos betalen met smartphones

Print
Mededingingswaakhond ACM start onderzoek naar contactloos betalen met smartphones

Afbeelding: ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar contactloos betalen met smartphones, omdat er sprake zou zijn verminderde keuzevrijheid voor gebruikers. Volgens persbureau Bloomberg richt het onderzoek zich op Apple, omdat op de iPhone alleen contactloos betaald kan worden met Apple Pay.

De ACM wil desgevraagd geen namen noemen, maar heeft eerder al in een marktstudie geschreven dat grote techbedrijven zoals Apple, Facebook, Amazon en Ant Group (Alibaba) ervoor moeten zorgen dat hun platform of apparaat geschikt is voor verschillende aanbieders van betaaldiensten.

Het onderzoek van de ACM richt zich op de toegang voor betaalapps tot zogeheten NFC-communicatie (Near Field Communication) in smartphones. Die biedt de mogelijkheid om in een winkel contactloos met een mobiel te betalen. „De software van sommige smartphones laat alleen de betaalapp van de ontwikkelaar van de software toe tot NFC-communicatie”, schrijft de ACM. Dat kan de innovatie op het gebied van betaalapps belemmeren en de keuzevrijheid verminderen, aldus de toezichthouder.

Banken en andere partijen hebben geklaagd dat zij ook de functie voor contactloos betalen willen hebben voor hun betaalapps op iPhones en de Apple Watch, maar dat Apple weigert hen toegang te geven tot NFC-communicatie. De Europese Commissie zou ook werken aan wetgeving om Apple te dwingen die functie te bieden aan concurrenten.

Als de ACM een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie zoals een boete. De toezichthouder kan ook tot de conclusie komen dat de regels niet zijn overtreden. Dan stopt het onderzoek.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu