Strijders voor chroom6-slachtoffers winnen Hub Cobbenprijs voor sociale strijd

Print
Strijders voor chroom6-slachtoffers winnen Hub Cobbenprijs voor sociale strijd

Afbeelding: Ron Meyer

Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek -

De actiegroep die strijdt voor het defensiepersoneel dat is overleden of ziek geworden door met chroom6 gewerkt te hebben is onderscheiden met de Hub Cobbenprijs.

Vanuit Eygelshoven doen Fried Terwee, Sjaak Heesen, Giel Blom en Anita Hollander hun werk voor hun 44 collega’s die overleden en de honderden defensiemedewerkers die ziek werden door met chroom6 te werken, de zogenoemde POMS-slachtoffers. Zij kregen vrijdag in de Heerlense Bernardinuskapel de prijs uitgereikt. Er zijn ongeveer 1500 stemmen uitgebracht.

Lees ook: Kerkrade wil signaal afgeven aan Den Haag: chroom-6 slachtoffers moeten eerlijke compensatie krijgen

De prijs werd eerder gewonnen door onderwijs-actievoerder Jan van de Ven uit Venray en pensioenstrijder Hub Esten uit Maastricht. De prijs is een jaarlijks eerbetoon aan een Limburger die zich sterk maakt voor sociale strijd en is vernoemd naar vakbondsman Hub Cobben uit Hoensbroek.

Genomineerden

Andere genomineerden waren de gepensioneerde vakbondsman Jef Kleijnen uit Valkenburg en Zakia Labyed uit Brunssum. Zij wordt gezien als een rolmodel in het verbinden van de Marokkaanse gemeenschap. Kenneth Moesquit uit Hoensbroek zet zich met het comité Aanpassen Zwarte Piet Zuid-Limburg in voor een andere viering van het sinterklaasfeest. Op basis van gesprekken tussen hem en Heerlen Mijn Stad is in Heerlen voor roetveegpieten tijdens de intocht gekozen. Getting Up uit Heerlen, Brunssum en Gulpen was de vijfde genomineerde. De organisatie zorgt voor straatkunst en heeft daarbij solidariteit en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu