Dier van de week: Henk en Henkie

Print
Dier van de week: Henk en Henkie

Henk en Henkie. Afbeelding: Dierenopvangcentrum Limburg

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Schimmert / Hulsberg -

In Dierenbeschermingscentrum Limburg zitten tientallen honden, katten, konijnen en vogels die dolgraag een nieuw baasje willen. Elke week zet Saskia Thijssen een of meerdere dieren in het zonnetje. Deze week hopen hanen Henk en Henkie een thuis te vinden.

Wie zijn Henk en Henkie en wat doen ze in het asiel?

„Dit zijn hanen die gevonden zijn in een park. We zoeken een plek bij iemand die hen samen of apart van elkaar wil adopteren.”

Twee hanen bij elkaar houden. Kan dat?

„Je kunt hanen samen houden, maar niet zonder meer. Er zijn twee mogelijkheden. Je houdt enkel hanen en zet er geen dames bij. De hanen vormen dan een toom en zullen prima samen kunnen leven. Zet je er dames bij, dan wordt het iets anders. Een van de hanen zal de baas worden en mogelijk gaan de heren dan met elkaar vechten. Kies je voor het houden van meerdere hanen met hennetjes, zorg dan dat de dieren een groot terrein hebben zodat ze apart van elkaar kunnen leven.

Waarom zou ik een haan nemen?

„Een haan bij hennen zetten heeft een aantal voordelen: een haan zorgt voor rust onder de dames en voor een gemoedelijke sfeer. Ook waakt een haan over ‘zijn meiden’ en waarschuwt hij voor bijvoorbeeld katten en overvliegende roofvogels. Daarnaast zijn haantjes vaak erg mooi om te zien en kan hun gekraai een enorm landelijk gevoel geven. Ook worden helaas veel hanen gedumpt en zijn veel hanen op zoek naar een nieuw thuis. Het adopteren van zo’n dier geeft een enorm goed gevoel.”

Heb je plek voor een of meerdere hanen? Neem dan contact op met limburg@dierenbescherming.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu