Herstart bevolkingsonderzoek begin januari 2021 borstkanker in Simpelveld

Print
Herstart bevolkingsonderzoek begin januari 2021 borstkanker in Simpelveld

Afbeelding: Koen Suyk / archief De Limburger

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt in Simpelveld herstart vanaf begin januari 2021. Het mobiel onderzoekscentrum zal op de parkeerplaats achter het gemeentehuis aan de Markt staan.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker op 16 maart tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn er verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de coronamaatregelen.

Vrouwen uit Simpelveld met de postcodes 6353 en 6369 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd die zal duren tot en met eind januari 2021. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Simpelveld 74,5 procent, aldus het Bevolkingsonderzoek Zuid. Van de 1004 vrouwen uit de doelgroep die hebben deelgenomen aan het onderzoek zijn 24 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit een mammografie: het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu