‘Greun elektrisj huuske’ in Mechelen: eens een statige toren, nu een roestige bouwval

Print
‘Greun elektrisj huuske’ in Mechelen: eens een statige toren, nu een roestige bouwval

’t Greun elektrisj huuske, Kommerstraat Mechelen midden jaren 50. Afbeelding: Heemkundevereniging Mechelen

Mechelen -

Wandelaars in het Elzetterbos bij Mechelen stuiten soms op een vreemd geval: een groot, rond, roestig, omgevallen voorwerp. Menigmaal rijst dan ook de vraag: wat in hemelsnaam is dit en hoe komt dit hier terecht?

Genoemd object was ooit hét teken van vooruitgang in Mechelen: ’t greun elektrisj huuske. Het stond pontificaal midden in het dorp tegenover de kerk bij de ingang naar de Kommerstraat (nu Commandeurstraat).

Nieuwe ontwikkelingen

Begin vorige eeuw deden ook in Mechelen nieuwe technische ontwikkelingen hun intreden. In de raadsvergadering van de gemeente Wittem van 17 december 1913 werd besloten om over te gaan tot het aanleggen van een elektriciteitsnet in de plaatsen Wittem, Partij en de kom van het dorp Mechelen. Uit de notulen blijkt dat er bij de inwoners veel belangstelling bestaat ‘om hunne huizen en aanhorigheden van Electrisch licht en kracht te kunnen voorzien’. De aanleg was een dure aangelegenheid en kostte zo’n 22.000 gulden waarvoor de gemeente zelfs een geldlening moest aangaan.

Het duurde nog heel wat jaren voordat alle dorpen en gehuchten van elektriciteit waren voorzien. In september 1925 richtten de inwoners van Hilleshagen zich nog dringend tot de Raad met het verzoek om aansluiting.

Overbodig

In de loop der jaren wordt het elektriciteitsnet gemoderniseerd en wordt de groene toren overbodig en vervangen door een efficiëntere elektriciteitsschakelkast. Nu wil het toeval dat Sjeu Snakkers, fervent jager, die toren elke dag passeert. Hij ziet mogelijkheden die de overbodige toren biedt: een jachtkansel of te wel een hoogzit. De toren wordt verplaatst naar het Elzetterbos en Sjeu heeft hem jarenlang gebruikt om, tegen weer en wind beschut, het wild te observeren. Snakkers is in 1982 overleden en sindsdien ligt de hoogzit er verlaten bij. Sterker nog: slechts enkelen weten anno 2020 nog wat dat vreemde voorwerp in het Elzetterbos is.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu