Susteren schudde in 1946 op zijn grondvesten door de ontploffing van een munitieopslagplaats

Print
Susteren schudde in 1946 op zijn grondvesten door de ontploffing van een munitieopslagplaats

De boerderij De Rijkskamp na de explosie van 24 mei 1946. Afbeelding: archief Wil Filott

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Een zware ontploffing deed Susteren vlak na de Tweede Wereldoorlog op de grondvesten schudden. De pas van oorlogsschade herstelde boerderij De Rijkskamp werd hierbij opnieuw verwoest.

Vanuit het nu verdwenen gehucht Gebroek, waar nu het bedrijventerrein Holtum Noord ligt, begon op 15 januari 1945 de operatie Blackcock. Deze operatie van het Britse leger had als doel om de Duitsers terug te dringen naar de Roer. Het gehucht Baakhoven werd op die dag bevrijd door de Engelsen, nadat het bijna 4 maanden tussen de frontlinies van de geallieerden en de Duitsers had gelegen. Susteren werd op 17 januari 1945 bevrijd.

Ruimen van mijnen

De streek lag bezaaid met landmijnen, voorraden munitie en niet ontplofte granaten. Na de bevrijding moest dat oorlogstuig geruimd worden omdat het een gevaar vormde voor mens en dier, in het bijzonder voor de boeren bij het bewerken van het land. Volgens een krantenbericht zouden er in juli 1945 in Limburg al 80 Nederlandse burgers omgekomen zijn bij het ruimen van de mijnen. In Susteren werd medio 1945 tussen Baakhoven en Susteren aan de Baakhoverweg tegenover de hoeve De Rijkskamp een terrein voor het opslaan van explosieven ingericht. Daar werd munitie naar toegebracht uit Midden-Limburgse gemeenten. Het ruimen, het transport en de opslag werd grotendeels gedaan door Duitse krijgsgevangenen.

Ontploffing

Op vrijdag 24 mei 1946 gebeurde rond het middaguur waar menigeen voor gevreesd had. Er vond een enorme ontploffing plaats van opgeslagen munitie. De oorzaak was waarschijnlijk het te hard neerzetten van een kist met munitie door Duitse krijgsgevangenen bij het laden van een wagen voor transport. De munitie op de wagen ontplofte en vervolgens ook met een enorme klap de berg munitie die in de omgeving opgeslagen lag. Volgens krantenberichten kwamen daarbij twee Duitse krijgsgevangenen om het leven en werden drie andere Duitsers en een Nederlandse militair zwaargewond. Volgens het artikel Oorlogstuig in het boek Susteren schrijft geschiedenis kwamen zes krijgsgevangenen om het leven en moest een tiental in het ziekenhuis in Sittard worden opgenomen.

Dakloos

Susteren schudde door de explosie op zijn grondvesten. Talloze ramen sneuvelden. De explosie was tot in de verre omtrek te horen. De boerderij De Rijkskamp tegenover het munitiedepot werd nagenoeg volledig verwoest. De stallen brandden uit. Het vee kon gered worden op een stier na die in de brand omkwam. De boerderij was pas hersteld van de oorlogsschade. Navrant is dat de bewoners van De Rijkskamp, de familie Buckx, nu voor de tweede keer dakloos werden. Zij waren ook al in november 1944 gedwongen geweest in het kader van de evacuatie hun boerderij achter te laten.

De herbouw van de boerderij De Rijkskamp is pas in 1948 voltooid. Na jaren in gebruik geweest te zijn voor de landbouw en fruitteelt is later bij de boerderij een grote stal voor paardenhouderij bijgebouwd. De paardenhouderij is inmiddels beëindigd en het complex staat te koop.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee