Rutte en ministers willen zich best zichtbaar laten vaccineren

 © Hollandse Hoogte / ANP

Premier Mark Rutte zou zich best „zichtbaar” willen laten vaccineren „als het helpt om meer mensen te laten deelnemen”, zegt hij tijdens zijn persconferentie op vrijdag.

RedactieBron: ANP

Wel wil hij netjes op zijn beurt wachten. En dat kan best nog maanden duren, zegt hij. „Voor zover ik weet heb ik geen onderliggende klachten en ik ben te jong om in die eerste groep te zitten.”

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Rutte reageert hiermee op het aanbod van de voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton om zich op televisie te laten vaccineren. De minister-president suggereert daarom de vraag aan zijn voorganger Jan Peter Balkenende voor te leggen: „Die is wel over de zestig.”

Hugo de Jonge

Eerder op de dag zei ook minister Hugo de Jonge dat hij er geen probleem mee zou hebben om zich voor de camera te laten inenten met een coronavaccin. Maar ook hij benadrukt dat de kwetsbare groepen als eerste aan de beurt zijn als de vaccins worden geleverd en goedgekeurd.

„Als ik aan de beurt ben heb ik er geen enkele moeite mee om dat in alle transparantie te doen”, aldus de Jonge. „Het is mooi dat de wetenschap ons dit levert. Vaccinatie is onze beste troef.”

Kwetsbare groepen eerst

Het goede voorbeeld geven zal niet meteen gebeuren, benadrukt de bewindsman. „In Nederland hebben we ervoor gekozen de kwetsbare groepen eerst te doen, dan is het logisch de eerste vaccins voor hen beschikbaar te hebben.”

Ook andere bewindslieden, onder wie Kajsa Ollongren, Tamara van Ark, Ank Bijleveld en Sigrid Kaag, zouden er geen probleem mee hebben zich in het bijzijn van de media te laten vaccineren. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol hoopt wel dat ze „niet gaat piepen omdat het pijn doet”, zegt ze lachend. Ze wil naar eigen zeggen „nooit kijken, ik ben een beetje een schijterd moet ik zeggen”.

Minister Cora van Nieuwenhuizen vindt het niet nodig om zich voor de camera te laten inenten. „Ik ben er niet zo van om er een heel theater van te maken”, zegt zij. Collega Sander Dekker is daar wel „maar al te graag” toe bereid, maar vraagt zich eveneens af of het nodig zal zijn. Het lijkt beide bewindslieden „een beetje Amerikaans” om het op die manier te doen.

Rutte vindt bedreiging OMT-leden ‘totaal onacceptabel’

Minister-president Mark Rutte is „enorm geschrokken” van berichten dat leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus, worden bedreigd. Hij noemt het „totaal onacceptabel” dat dit gebeurt.

„Deze mensen doen goed en belangrijk werk, en doen dat naar eer een geweten”, zegt Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Mensen kunnen het oneens zijn met hun adviezen, en „discussiëren op inhoud is prima”, maar intimidaties en bedreigingen kunnen echt niet, aldus de premier.

Rutte moet er niet aan denken dat OMT-leden zich door bedreigingen zouden laten weerhouden nog langer hun verhaal te doen in de media. „Dit zijn mensen die stuk voor stuk het beste in hun vak zijn, die totaal gewetensvol hun werk doen.” Dat ze door „idioten” zich geremd zouden voelen „om te zeggen wat ze vinden, dat is echt verschrikkelijk”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal