Baudet wint referendum, Europarlementariërs breken met partij

Print
Baudet wint referendum, Europarlementariërs breken met partij

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) staat de pers te woord na afloop van het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

Thierry Baudet heeft de grip op Forum voor Democratie (FVD) herpakt. Hij heeft een glansrijke, maar niet onomstreden overwinning geboekt bij de ledenraadpleging. Driekwart van de stemmers in het FvD-referendum wil hem als leider. Baudet is blij, maar de FVD’ers in Brussel breken na deze uitslag met de partij en gaan zelfstandig verder.

Leden van de partij konden van donderdagavond 18.00 uur tot vrijdagavond 18.00 uur stemmen. 76 procent van de stemmers wil dat Baudet partijleider blijft. Slechts iets meer dan 23 procent vindt dat hij het veld moet ruimen. De partij stelt dat ruim 80 procent van de leden zijn stem heeft uitgebracht.

Lees ook: Scheuring Limburgse fractie Forum voor Democratie compleet: ‘Niet gekozen om in slecht geregisseerde soap te belanden’

Baudet is blij met de ‘overweldigende uitslag’ van het referendum over zijn positie. Hij wil graag door met zijn partij en richt zich op de verkiezingen. ,,We nemen afscheid van hen die zich niet in mijn lijn kunnen vinden, maar we blijven openstaan voor verzoenende gesprekken met twijfelaars”, zegt Baudet in een statement. Hij bedankt ,,alle leden en alle mensen die me de afgelopen tijd hebben gesteund. Wat een eer om in deze tijd te leven en te strijden.”

Onafhankelijk

De Europarlementariërs van Forum voor Democratie breken met hun partij nu Baudet aanblijft als FVD-leider. De driekoppige FVD-delegatie in het Europees Parlement gaat zelfstandig verder, laat zij weten. De Brusselse voorman Derk Jan Eppink had al aangekondigd dat die uitkomst voor hem en zijn collega’s de deur dicht zou doen. ,,Dan verklaren wij ons onafhankelijk”, zei Eppink.

Ze nemen Baudet niet alleen kwalijk dat die volgens hen te weinig deed om antisemitisme in de jongerenbeweging van de partij tegen te gaan, maar ook dat die FVD omsmeedde tot ‘een sektarische beweging’ onder ‘een soort messias’. Behalve Eppink zitten ook Rob Roos en Rob Rooken voor FVD in het Europees Parlement.

Lees ook: Forum voor Democratie in Limburg verbrokkelt, nu Thierry Baudet partijleider blijft

Ook verschillende Provinciale Statenfracties van Forum voor Democratie gaan in beraad over de toekomst. Of ze zich afsplitsen nadat Thierry Baudet een omstreden referendum heeft gewonnen over zijn positie in de partij, is nog van veel afdelingen onduidelijk.

Oorlog

Baudet ging in twee weken tijd van partijoprichter naar partijparia, maar Thierry Baudet is terug in het centrum van de macht bij Forum. Zo beslecht Baudet de interne oorlog alsnog in zijn voordeel, na twee turbulente weken waarin zijn partij uiteenviel in brokstukken. De weg ligt nu niettemin vrij voor hem om een nieuw partijbestuur aan te dragen en aan een kandidatenlijst van getrouwen te gaan werken voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Toch is Baudet evenzeer winnaar als verliezer. Sinds er oproer ontstond over het feit dat hij onvoldoende optrad tegen fascistische en antisemitische berichten in appgroepjes van de jongerenafdeling, raakte Baudet meer en meer beschadigd. Zo haalden partijprominenten hard naar hem uit: Baudet zou tijdens een avondje teambuilding antisemitisme hebben gerelativeerd. ,,Bijna iedereen die ik ken is antisemiet”, zou hij hebben gezegd. Ook zou hij corona een ‘complot’ hebben genoemd.

Leegloop

Het luidde een leegloop van het partijkader in. Van senatoren als Annabel Nanninga, tot kandidaat-Kamerleden als Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek. De fractie in de Senaat scheurde in tweeën, tal van Statenleden scheidden zich af, net als de Europese fractie.

Baudet trok evenwel zijn plan. ,,Wie zijn jullie dan? De mensen hebben gestemd op mij!” Hij maakte van het referendum een alles-of-niets-spel. Pas als een meerderheid van de leden hem zou hebben weggestemd, zou hij een vertrek ‘overwegen’. ,,Dat zou mij ontslaan van de verplichting het land te redden’’, aldus Baudet.

Toch zijn er twijfels over het mandaat dat Baudet nu kan claimen van zijn achterban. Zo bleek dat hackers pogingen hadden gedaan het online systeem van het referendum binnen te dringen. Hoe succesvol zij waren, is onduidelijk. Bovendien claimden voormalig FvD-leden ook te hebben kunnen stemmen, terwijl de partij meende dat dit niet mogelijk zou zijn.

De zorgen zijn toch al niet weg. Baudets critici kondigden deze week al aan een rechtszaak te starten, als hij de overwinning zou behalen. Zij spreken van een ‘onrechtmatig’ referendum, omdat Baudet juist vorige week nog werd geroyeerd als lid en uit het bestuur werd gezet.

Rechtszaak

Het Overijsselse Provinciale Statenlid Johan Almekinders verwees naar een rechtszaak rond het ter ziele gegane Voetbalmuseum, waarbij de directeur door de rechter werd afgezet wegens wanbeheer. ,,Dat is ook precies wat wij Baudet verwijten: wanbestuur’’, aldus Almekinders.

In Rotterdam trekt Lennart van der Linden zich terug uit het bestuur van Forum voor Democratie. Hij blijft lid van de Eerste Kamer, maar beraadt zich nog voor welke partij of fractie dat zal zijn. ,,Ik was ook bij een andere uitslag gestopt’’, beklemtoont hij.

De rust die Baudet zoekt rond Forum zou dus zomaar nog ver weg kunnen zijn. Bovendien moet hij de scherven lijmen. Van zijn kandidatenlijst voor volgend jaar vertrokken zeven partijprominenten. Alleen hijzelf, Wybren van Haga en penningmeester Olaf Ephraim zijn nog over.

En de voortekenen voor die verkiezingen in maart zijn verre van gunstig: momenteel haalt Baudet nog slechts drie zetels in de peilingen. Een marginaal restje van de 25 die hij eerder in het vooruitzicht had.

Niettemin zal Baudet met vreugde zien hoe hij touwtjes weer in handen heeft. Al zijn het er stukken minder dan voorheen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu