Europol waarschuwt voor namaak-coronavaccins

Print
Europol waarschuwt voor namaak-coronavaccins

Met de echte coronavaccins in aantocht verwacht Europol dat namaakvaccins snel zullen opduiken. Afbeelding: Getty Images

Nu coronavaccins in aantocht zijn, waarschuwt Europol voor criminelen die namaakvaccins aanbieden. Omdat de vraag naar vaccins groter is dan het aanbod, gaan mensen op zoek naar alternatieve aanbieders. Namaakmedicijnen zullen dan snel opduiken.

Volgens Europol wordt op het versleutelde Darkweb al misbruik gemaakt van de namen van farmaceutische bedrijven die een vaccin in de maak hebben, of in de laatste fase van het testproces zitten. De Europese opsporingsorganisatie heeft de eerste advertenties al gespot.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

,,De grote vraag naar vaccins kan mensen ertoe bewegen om naar andere aanbieders te zoeken. Zodra legitieme vaccins op de markt komen, zullen er heel snel namaakproducten gaan circuleren”, aldus Europol in een persbericht.

Waakzaam

Het behoeft geen uitleg dat namaakvaccins een gevaar vormen voor de gezondheid, of in elk geval niet zullen werken. ,,Ze worden geproduceerd in labs die niet aan de hygiënestandaard voldoen.” Europol waarschuwt EU-lidstaten om extra waakzaam te zijn op namaakmiddelen zodra de vaccins worden uitgerold.

Techbedrijf IBM waarschuwde donderdag al voor cyberspionage rond het vervoer van coronavaccins. Het Amerikaanse concern zegt te zijn gestuit op een ‘wereldwijde phishingcampagne’. Hackers zouden proberen om informatie te verzamelen. Ze deden zich via e-mails voor als een topbestuurder van de Chinese onderneming Haier Biomedical. Ook zou via phishingmails zijn geprobeerd om de inloggegevens van mensen te bemachtigen om malware te verspreiden. Organisaties die betrokken zijn bij het proces om vaccins op extreem lage temperaturen te vervoeren zouden het doelwit zijn.

Min 70 graden

Volgens een expert van IBM willen landen in de hele wereld ongetwijfeld graag meer informatie bemachtigen over de beste manier om een vaccin te distribueren. Het vervoeren van vaccins kan een complexe logistieke operatie zijn. Zo moet een middel van Pfizer en BioNTech bijvoorbeeld op een temperatuur van min 70 graden worden bewaard.

De nepmails van Haier zouden naar tien organisaties zijn gestuurd, waaronder de EU-dienst die gaat over belastingen en de douane-unie. De IBM-analist stelde dat de hackers uitzonderlijk veel moeite hebben gedaan om de topmanager van het Chinese bedrijf te kunnen imiteren. Ze zouden uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar koeleenheden van die onderneming.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu