‘Politieke partijen zetten meer vrouwen en multiculturele kandidaten op kieslijsten’

Print
‘Politieke partijen zetten meer vrouwen en multiculturele kandidaten op kieslijsten’

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver noemt zijn kandidatenlijst het Team van Verandering. Afbeelding: ANP

De meeste politieke partijen hebben minstens 40 procent vrouwen op hun kieslijsten voor de komende Kamerverkiezingen gezet, meldt dagblad Trouw op basis van een eigen analyse van de lijsten van negen partijen.

CDA, ChristenUnie en D66 komen met 40 procent vrouwen, SP en PvdA met 45 en 50 procent, terwijl de Partij voor de Dieren en GroenLinks zelfs 60 procent vrouwen op verkiesbare plaatsen hebben staan. Dat wil meestal zeggen: bij de eerste twintig op de lijst. Bij de VVD staan in de top-vijf vier vrouwen. De SGP komt als enige met een lijst van alleen mannen. Van Forum voor Democratie en PVV is nog geen lijst bekend.

De huidige Tweede Kamer telt - na een ‘correctie’ door de kiezers - 32 procent vrouwen. In 2017 kwamen door het uitbrengen van voorkeurstemmen meer vrouwen in de Kamer. Zulke ‘stem op een vrouw’-acties willen de partijen dit keer voorkomen, leest het. Daarom zetten ze zelf meer vrouwen op hun kieslijst. De invloed van vrouwen neemt, met vrouwelijke lijsttrekkers en op hoge posities, ook toe binnen de partijen.

Ook meer kleur

De nieuwe Tweede Kamer krijgt ook meer kleur en hebben wortels in alle delen van de wereld, aldus het dagblad. Bij de meeste partijen heeft tussen de 15 en 35 procent van de verkiesbare kandidaten een niet-westerse achtergrond. De PvdA is koploper, maar ook de VVD heeft bijna 15 procent multiculturele kandidaten op de lijst. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het huidige gemiddelde in de hele Tweede Kamer.

Op dit moment zorgen vooral Turkse en Marokkaanse Nederlanders voor culturele diversiteit in de Tweede Kamer. Bij D66 dat 25 procent kleur op de lijst heeft, zorgden leden ervoor dat de Surinaams Nederlandse Raoul Boucke een plek op de lijst omhoogging. De trend geldt niet voor alle partijen. Zowel de SGP als de Partij voor de Dieren heeft niet één kandidaat met een multiculturele achtergrond.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu