Maastrichtse aanpak criminele families wint tweede prijs bij Europese verkiezing misdaadpreventie

Print
Maastrichtse aanpak criminele families wint tweede prijs bij Europese verkiezing misdaadpreventie

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Het Maastrichtse veiligheidsproject ‘aanpak onaantastbaren’, dat zich richt op aanpak van criminele en overlastgevende families in Maastricht, heeft een tweede plaats behaald bij de uitverkiezing van de European Crime Prevention Award in Berlijn.

De aanpak waarin gemeente, politie, justitie, zorgpartners en woningcorporaties samen optrekken, ging zeven jaar geleden van start. Dat leverde in juni 2014 aanhoudingen op van 38 personen die verantwoordelijk werden gehouden voor winkeldiefstal, bedreiging, mishandeling, ramkraken, inbraken en autodiefstallen. Het in kaart brengen van de groep, waaronder ook enkele minderjarigen, startte in 2013. Getuigen die verklaringen aflegden kregen bescherming.

Zorgtrajecten

Door de aanpak van notoire overlast veroorzakende families die zich onaantastbaar waanden is de veiligheid in een aantal wijken vergroot, aldus de gemeente. Bovendien zijn er, nadat er contact was gelegd met de families, zorgtrajecten opgestart voor hulpvragen binnen de betreffende families.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake: „Tweede worden van alle Europese lidstaten is een fantastisch compliment. Niet alleen dringen we criminaliteit terug, maar we komen ook in contact met schijnbaar onaantastbaren, en dan kun je ook hulp bieden waar mogelijk.” Ze zegt dat de aanpak een lange adem vergt: „Zeker in het begin, want je krijgt te maken met intimidatie en ontoelaatbaar gedrag. Dan moet je ook volhouden. Dat hebben we samen met de partners gedaan. Onaantastbaren blijken toch tastbaar.”

De Maastrichtse deelname aan de verkiezing werd aangedragen door het Ministerie van Jusititie en Veiligheid. Aan de prijs is een geldbedrag gekoppeld dat besteed zal worden aan het project.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu